MEDVEDEV: “Ruska ekonomija doživela trostruki šok”

Pad cena nafte, smanjeni izvoz i unutrašnja ograničenja zbog koronavirusa postali su glavni udarci za ekonomiju Ruske Federacije ove godine.

“Danas naša zemlja doživljava uticaj tri ekonomska šoka odjednom. Prvo, pad cena nafte na svetskom tržištu. To je glavni šok, jer domaća ekonomija ostaje zavisna od izvoza ugljovodonika”, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u članku za časopis “Rusija u globalnoj politici”.

On je istakao da je u poslednjih 20 godina Rusija tri puta pretrpela takve udarce i da je u stanju da odredi najefikasnije mere, kako bi ublažila negativne posledice, prenosi Sputnjik.

“Glavni negativni efekat trebalo bi očekivati u 2020. godini, dok se u narednoj godini ekonomija može u potpunosti prilagoditi novim uslovima, nezavisno od dinamike cena nafte”, smatra Medvedev.

Kako kaže Medvedev, drugi šok je posledica unutrašnjih ograničenja zbog epidemije koronavirusa, i tome praktično nema pandana.

“Spolja on (šok) nekako podseća na situaciju s početka 1990-ih godina. Ali je to poređenje krajnje uslovno. Aktuelni problemi u stvarnom ekonomskom sektoru, na tržištu rada, u socijalnoj sferi i bankarskom sektoru su posebne prirode, a uobičajeni pristupi analizi ekonomskih i finansijskih kriza ovde nisu pogodni”, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, vreme recesije može biti ograničeno vremenom očuvanja regulatornih odluka, a ekonomski oporavak će početi prilično brzo, pod uslovom da novi talasi epidemije ne dovedu do još jednog kruga prinudnih ograničenja.

Medvedev je takođe izjavio da zbog pandemije svetsku ekonomiju očekuje neviđen pad bruto domaćeg proizvoda, možda najveći od perioda Drugog svetskog rata.

“Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, 2020. godine globalnoj ekonomiji zbog krize predstoji recesija do tri odsto u odnosu na 2019. godinu. To je maksimalni pad svetskog BDP-a od Drugog svetskog rata. Poređenja radi, tokom poslednje globalne finansijske i ekonomske krize 2008-2009. godine, maksimalni godišnji pad iznosio je samo 0,1 odsto”, kaže Medvedev.

Bivši ruski premijer smatra da je treći šok povezan sa padom strane potražnje za ruskom robom, zbog usporavanja svetske ekonomije.

On upozorava na opasnost od izbijanja novog talasa pandemije, koji bi bio u stanju da zada razorni udarac globalnoj ekonomiji – uporediv samo sa svetskim ratovima.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije dodao je da će verovatnoća nove finansijske krize u jednoj ili više stranih zemalja naredne godine biti veća nego ove, kao i da Rusija treba da bude spremna na spoljne šokove i mogući pad tražnje za izvoznom robom.

Check Also

Još uvek se traga za nestalom devojčicom! – VIDEO

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći …