Da ga pita šta traži u Vašingtonu bez saglasnosti Moskve? Putin odbio Vučića pa Lavrova šalje Dačiću

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas dolazi u Beograd i već pre podne će razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a o značaju ove posete govori i njen tajming, jer nije uobičajno da jedan visoki značnik kakav je Lavrov dolazi u posetu dva dana pred izbore u Srbiji.

Lavrov je pred današnji susret sa predsednikom Vučićem i svojim kolegom ministrom Ivicom Dačićem najavio da će ključna tema razgovora biti, kako se nada, predlog Vašingtona da se lideri Srbije i Kosova sastanu krajem juna u Beloj kući.

Kako je izjavio u utorak u Moskvi, Lavrov očekuje da razgovara i o tome kako rukovodstvo Srbije konkretno vidi prakticne korake onih zemalja koje nude svoje posrednicke usluge u nastavku dijaloga.

“Predsednik Vladimir Putin je više puta naglašavao, uključujući i na sastancima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da će Rusija podržati sporazume sa Kosovom koji ce biti prihvatljivi za srpski narodi, ali ne na osnovu onoga što piše na papiru, već na osnovu mogućnosti njihove realizacije”, rekao je Lavrov novinarima.

Jer, kako je pojasnio, ne bi hteo da mogući dogovori Beograda i Prištine imaju istu sudbinu “kao i pri posredovanju Brisela”, kada je to posredovanje „ostalo na papiru”.

O značaju posete Sergeja Lavrova vezano za proces rešavanja kosovskog problema govori i to što ona dolazi nekoliko dana nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao o tome telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a iz Kremlja saopšteno da se “Moskva se zalaze za izradu kompromisnog rešenja, prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN”.

Ovom posetom, u vreme dok Lajčak u Prištini pokušava da resetuje dijalog i pridobije tamošnje zvaničnike za dogovor sa Beogradom, a u Vašingtonu čekaju kosovskog lidera i Aleksandra Vučića sa sličnom idejom, Lavrov pokazuje da se u rešavanju kosovskog problema ne može zaobići Rusija.

Sastanak u Beloj kući, kako je najavio Grenel, održaće se 27. juna, a pre toga, 24. juna, srpski predsednik ide u Moskvu gde će prisuštvovati obeležavanju Dana pobede i sastati se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vađenje Dačića i šamar za Vučića

Dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Beograd uoči izbora svakako nije slučajan. Jedna dimenzija se može tražiti u rešavanju kosovskog pitanja koje dolazi neposredno posle izbora, ali i sudbina SPS-a i Ivice Dačića je svakako važan element pozadine posete Lavrova.

“To je jedna vrlo jaka međunarodna perspektiva gledanja, da ta poseta na neki način treba da uključi i dimenziju dobijanja potvrde da će Dačić ostati u vlasi, jer je poznato da on ima čvrste odnose sa Moskvom”, kaže za Nedeljnik Bojan Klačar iz CeSID-a.

Međutim, Lavrov ne daje Dačiću vetar u leđa samo zakulisnom diplomatijom, već i uticajem na birače.

“Ponavlja se scenario koji smo imali za beogradske izbore, pojavljivanje vrlo važnog čoveka, više za SPS nego za SNS u ovom momentu. Više je nego jasno da Ivica Dačić ima dobre odnose sa Moskvom, ali je vrlo jasno da će po prirodi njihovih pozicija zvezda tog dana biti pre Ivica Dačić nego neko iz SNS-a”, kaže Klačar koji daje još jedan zanimljiv ugao.

Na beogradskim izborima socijalisti su teško prešli cenzus od pet odsto, a istraživanja su dve-tri nedelje pre glasanja pokazivala da je cenzus za SPS daleko od sigurnog.

“Isto tako, jasno je bilo da im je rejting skočio kada je Lavrov došao, verovatno ne samo zbog toga, ali je to svakako uticalo”, kaže Klačar.

(Agencije,Nedeljnik.rs)

Check Also

Desetine aerodroma, banaka i medija zatvoreno!

U petak, 19. jula, širom sveta je prijavljen globalni prekid u radu uređaja koji koriste …