Britanija šalje Ukrajini moćno oružje! – Zelenski traži još sankcija!

Ruska ofanziva u ukrajinskom regionu Donbasa nastavlja da ostvaruje blago napredovanje, dok ukrajinske snage pokušavaju da održe liniju.

Antonovski most preko reke Dnjepar koji su udarile ukrajinske snage verovatno je još uvek upotrebljiv, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane ali predstavlja ključnu ranjivost za ruske snage.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da geopolitički ciljevi “specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini” više nisu ograničeni na Donbas, već da uključuju druge teritorije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Evropska unija dogovorila novu rundu sankcija Rusiji.

“Rusi neće odustati”

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da Ukrajina treba da sedne za pregovarački sto.

“I složite se da oni nikada neće ugroziti Rusiju i neće imati oružje na teritoriji Ukrajine koje će ugroziti rusku teritoriju.

Ovo je glavna stvar. A denacifikacija i tako dalje je filozofija.

Glavna stvar je bezbednost Rusije.

Ruska vlada, imajući ovu moć i bogatstvo Rusije, nikada neće odustati od ovoga“, naglasio je predsednik Belorusije.

Rusi gomilaju oružje?

Zvanični Kijev optužio je Rusiju da skladišti oružje u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.

Ukrajinska energetska kompanija “Energoatom” oglasila se na društvenim mrežama i ističe da je Rusija prenela 24 komada naoružanja, vojne opreme i municije kod prvog reaktora elektrane.

Britanija šalje Ukrajini oružje

Britanija će poslati u Ukrajinu veći broj artiljerijskog naoružanja i više od 1.600 komada protivtenkovskog oružja, kako bi se ojačala odbranu te zemlje od Rusije, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas.

Oružje će biti poslato nakon što je britanski premijer Boris DŽonson prošlog meseca obećao vojnu podršku u iznosu od još milijardu funti (1,2 milijarde dolara), preneo je Rojters.

Ukupna podrška Velike Britanije Ukrajini od početka ruskog napada na tu zemlju iznosiće 2,3 milijarde funti.

“Zajedno sa našim međunarodnim partnerima osiguraćemo da Ukrajina ima sredstva za odbranu svoje zemlje od Putinove ilegalne invazije”, naveo je Volas u saopštenju.

Volas je kazao da će Britanija obezbediti i protivbaterijske radarske sisteme, na stotine dronova i više od 50.000 komada municije.

Zelenski: Nove sankcije EU Rusiji nedovoljne

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je kao nedovoljne nove sankcije EU koje pogađaju izvoz ruskog zlata, veliku Sberbanku, nacionalistički motorciklistički klub “Noćni vukovi” i glumce, koji podržavaju predsednika Rusije Vladimira Putina.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pohvalila je odobravanje sedmog paketa ekonomskih sankcija EU od strane 27 država članica jutros kao “snažan signal“.

“Pojačane, produžene sankcije EU protiv Kremlja šalju snažan signal Moskvi: održaćemo pritisak visokim koliko god bude potrebno”, napisala je Von der Lajen na Tviteru, preneo je britanski list “Gardijan”.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je, međutim, da to nije dovoljno i da to govori svojim partnerima.

“Rusija mora da oseti mnogo veću cenu zbog rata, da bi je to nateralo da traži mir”, istakao je on.

Najnovije mere dogovorene u Briselu dobile su neformalni nadimak “šesti i po paket”, zbog njihove ograničene ambicije, naveo je list.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …