Diktator dobio šamar sa Zapada: Morao da vrati policiju iz Budve

Nakon nekoliko burnih dana, predsjednik Opštine Budva Marko Carević, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović, i odbornici Vladimir Bulatović (Crnogorska) i Snežana Kuč (DPS), saopštili su da od petka počinje dijalog o smirivanju situacije u Budvi i prevazilaženju tenzija.

Sva je prilika da se to desilo pošto se umiješao – međunarodni faktor.

To je za sada ukratko epilog razgovora glavnih političkih aktera u prijestonici crnogorskog turizma, nakon nemilih scena od srede koje su podrazumijevale upotrebu grube fizičke sile protiv najviših budvanskih funkcionera od strane crnogorske policije.

Iako je policija doslovce izbacila iz zgrade opštine gradonačelnika i predsjednika budvanskog parlamenta, Carević i Radović su se u četvrtak u 7:30 sati zajedno sa kolegama uredno vratili u svoje kancelarije, u čemu ih policija ovog puta nije sprečavala.

Preokretu u Budvi kumovao međunarodni faktor

Kada se na to doda i činjenica da su budvanski funkcioneri u sredu neobično brzo pušteni iz pritvora u Centru bezbjednosti Budva, sve upućuje da je današnjem preokretu i znatno mekšem ophođenju policije prema budvanskom rukovodstvu, odlučujuće kumovao međunarodni faktor, prije svega – ambasade SAD, Velike Britanije i EU.

To su nešto ranije danas potvrdili i šef kabineta predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović i potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović, koji su prvi javno sapštili da se međunarodna zajednica uključila u pregovore u Budvi.

Oni su naime uključivanje Evropske komisije, kao i ambasada SAD i Ujedinjenog kraljevstva okarakterisali kao „još jedan uspjeh aktuelne vlasti“ u Budvi, uz konstataciju da „jučerašnji državni udar nije uspio“.

Kada se podvuče crta i uvidi da čak ni upotreba sile ovog puta crnogorskom režimu nije pomogla da promijeni vlast u Budvi, najmanje što se može zaključiti jeste da zapadni partneri blago rečeno nisu oduševljeni sa nasilnim metodama Podgorice.

Osuda prekomjerne upotrebe policijske sile

Analitičar Boško Vukićević je uvjeren da dešavanja u Budvi nedvosmisleno pokazuju da crnogorski režim postepeno gubi svaku vrstu racionalnosti u političkim potezima, jer vlast jednostavno više nema načina da zaustavi svakodnevno osipanje glasača koje se pojavilo od početka litija.

On dodaje da se to jasno vidi iz činjenice da režim kao jedini odgovor na „događanje naroda“ sada vidi isključivo u sprovođenju raznih vidova nasilja i zastrašivanja neistomišljenika.

„Međutim, takav pristup izgleda da više ne može imati podršku ni kod standardnih sponzora režima iz inostranstva. Intervencije američke i britanske ambasadorke, u kojima se na implicitan način osuđuje prekomjerna upotreba policijske sile u Budvi, kao i selektivna primjena pravde, ukazuju na moguće otkazivanje podrške vlasti od strane ključnih adresa na Zapadu“, kaže Vukićević za Sputnjik.

On ipak odaje priznanje na prvom mjestu građanima Budve koji su svojim organizovanim otporom snažno skrenuli pažnju na nasilje režima.

„Utisak je da su intervencije sa Zapada, povezane sa odlučnim prisustvom i djelovanjem opoziciono orijentisanog naroda u Budvi, koji je trenutno tamo ubjedljiva većina, bilo presudno za režimsku odluku o trenutnom obustavljanju policijskog nasilja u Budvi. Sve su prilike da se vlastodršcima iz Podgorice sužava manevarski prostor djelovanja, da je opcija sve manje i da su ovo signali u pravcu demokratizacije Crne Gore”, jasan je Vukićević.

Nebojša Popović (Sputnik)

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …