Ako imate uvećanu prostatu ili hoćete da to predupredite pijte OVAJ ČAJ

Benigna hiperplazija prostate, ili kako je često zovu “uvećana prostata”, je oboljenje koje pogađa sve veći broj muškaraca, naročito onih između 50. i 60. godine života.

Uzrok ove pojave još uvek nije u potpunosti otkriven, i upravo zbog toga mnogi koji se susreću sa problemima pri mokrenju mire se sa situacijom.

Iako uzrok nije poznat, sredstva koja blagotvorno deluju na prostatu i ublažavaju simptome jesu. Jedno istraživanje je nedavno utvrdilo da čaj od korena koprive izuzetno pomaže kod ovih tegoba.

Kopriva je biljka koja raste na zemljištu bogatom nitritima i u sebi sadrži brojna jedinjenja koja su lekovita za telo. Tako se u njoj mogu naći kiseline kao što su oksalna, mravlja, silicijumva, koje pomažu pri bolovima u zglobovima.

Tu je i veliki sadržaj karetinoida koji su dobri za vid i flavonoidi koji pomažu u boljoj sintezi vitamina C.

Koren koprive sadrži fitosterole, jedinjenje koje sprečava uvećanje prostate, a potencijalno sprečava i pojavu raka.

Funkcija ovih jedinjenja u organizmu jeste da sprečava proces aromataze u telu. Prisustvo aromataze umanjuje nivo muškog hormona testosterona, što posledično vodi ka brojnim problemima: nervoza, glavobolje, gomilanje masnih naslaga u predelu grudi i stomaka, i na kraju uvećana prostata.

Korišćenjem čaja od korena koprive sprečava se pojava aromataze u organizmu, a nivo testosterona ne opada drastično.

Priprema:

1 supenu kašiku sušenog korena koprive preliti sa jednom šoljom ključale vode. U čaj, po potrebi možete dodati jednu kašičicu meda.

Čaj treba piti uveče pred spavanje, a ukoliko imate problem sa dijabetesom, kardiovaskularnim oboljenjima i niskim pritiskom, onda ne biste smeli da konzumirate ovaj lek.

Ovaj čaj je odličan i kao preventiva kako bi se u budućnosti sprečili neprijatni problemi sa prostatom. Naučnici predviđaju da će 80 odsto današnjih muškaraca nakon svoje 50 godine iskusiti neki oblik oboljenja prostate.

(republika.rs)

Check Also

Khabib Nurmagomedov duguje poreskoj službi 306 miliona rubalja!

Neporaženi UFC šampion i najbogatiji sportista Rusije Habib Nurmagomedov duguje Federalnoj poreskoj službi 306 miliona …