Američki LNG projekat gasne unije Poljske, Ukrajine i SAD protiv Rusije

Promovisanje američkog gasnog projekta, usmerenog na razvoj ukrajinskog tržišta gasa, osmišljeno je tako da sakrije poteškoće u njegovoj primeni.

Očigledno politizovani američki gasni projekat, koji predviđa početak redovnih isporuka američkog LNG-a preko Poljske u Ukrajinu, i dalje izaziva velike sumnje u njegovu profitabilnost za Kijev.

Dakle, u materijalu portala Odbrana 24, konstatovano je da je „tokom protekle godine, tema isporuka LNG-a Ukrajini bila u centru medijske pažnje najmanje tri puta“.

Istovremeno, izvor dovodi u ozbiljnu sumnju činjenicu da će primena ovih planova Amerikanaca u stvarnosti pozitivno uticati na gasna tržišta Poljske i Ukrajine, što su prvobitno najavili.

“Kada se radi o izveštavanju o isporuci LNG-a iz SAD-a preko Poljske u Ukrajinu skrenuta je pažnja sa poteškoća povezanih sa sprovođenjem ovog projekta”, navodi se na portalu. Istovremeno, ističe se nejasnost detaljnih informacija o projektu i planova za njegovu realizaciju, što ne nadahnjuje analitičare: „Šanse za njegovu implementaciju u verziji koju su mediji opisali su iluzorne, a nedostatak transparentnosti inicijative može poslužiti za diskreditaciju veoma korisnih ukrajinskih zaliha.”

U takvoj situaciji postoje zabrinutosti da će „evropski mamac“ o prednostima ovog antiruskog projekta biti pokriće samo za gasnu uniju Poljske, Ukrajine i SAD protiv Rusije.

Potreba za pripremom odgovarajuće infrastrukture za ispumpavanje velikih količina gasa iz Poljske u Ukrajinu takođe govori u prilog nedostatku perspektive za ovaj, očigledno politizovani projekat.

Pored toga, postoje realni rizici da se američki LNG u doglednoj budućnosti jednostavno neće uklopiti u ukrajinsko tržište.

Tako izvor navodi da Ukrajinci značajan deo svojih potreba zadovoljavaju vlastitim resursima, dok su ostatak blokirali susedna Mađarska, Poljska i Slovačka.

U takvim uslovima, kupovina relativno skupog američkog gasa izgleda neracionalno, pogotovo u pozadini smanjenja svetske potrošnje usled pandemije koronavirusa. 

Borba.info

Check Also

Šef Evropskog saveta je predstavio „sajber snage“ EU

Evropska odbrambena agencija mora da uspostavi „Evropske sajber snage“ sa ofanzivnim sposobnostima, kako bi držala …