Američki LNG projekat gasne unije Poljske, Ukrajine i SAD protiv Rusije

Promovisanje američkog gasnog projekta, usmerenog na razvoj ukrajinskog tržišta gasa, osmišljeno je tako da sakrije poteškoće u njegovoj primeni.

Očigledno politizovani američki gasni projekat, koji predviđa početak redovnih isporuka američkog LNG-a preko Poljske u Ukrajinu, i dalje izaziva velike sumnje u njegovu profitabilnost za Kijev.

Dakle, u materijalu portala Odbrana 24, konstatovano je da je „tokom protekle godine, tema isporuka LNG-a Ukrajini bila u centru medijske pažnje najmanje tri puta“.

Istovremeno, izvor dovodi u ozbiljnu sumnju činjenicu da će primena ovih planova Amerikanaca u stvarnosti pozitivno uticati na gasna tržišta Poljske i Ukrajine, što su prvobitno najavili.

“Kada se radi o izveštavanju o isporuci LNG-a iz SAD-a preko Poljske u Ukrajinu skrenuta je pažnja sa poteškoća povezanih sa sprovođenjem ovog projekta”, navodi se na portalu. Istovremeno, ističe se nejasnost detaljnih informacija o projektu i planova za njegovu realizaciju, što ne nadahnjuje analitičare: „Šanse za njegovu implementaciju u verziji koju su mediji opisali su iluzorne, a nedostatak transparentnosti inicijative može poslužiti za diskreditaciju veoma korisnih ukrajinskih zaliha.”

U takvoj situaciji postoje zabrinutosti da će „evropski mamac“ o prednostima ovog antiruskog projekta biti pokriće samo za gasnu uniju Poljske, Ukrajine i SAD protiv Rusije.

Potreba za pripremom odgovarajuće infrastrukture za ispumpavanje velikih količina gasa iz Poljske u Ukrajinu takođe govori u prilog nedostatku perspektive za ovaj, očigledno politizovani projekat.

Pored toga, postoje realni rizici da se američki LNG u doglednoj budućnosti jednostavno neće uklopiti u ukrajinsko tržište.

Tako izvor navodi da Ukrajinci značajan deo svojih potreba zadovoljavaju vlastitim resursima, dok su ostatak blokirali susedna Mađarska, Poljska i Slovačka.

U takvim uslovima, kupovina relativno skupog američkog gasa izgleda neracionalno, pogotovo u pozadini smanjenja svetske potrošnje usled pandemije koronavirusa. 

Borba.info

Check Also

“Black Market”: Starlink terminali pali u pogrešne ruke! – Bloomberg

Efikasnost Starlink-a kao komunikacionog alata čini satelitski internet metom za rastuću trgovinu, na crnom tržištu …