Šta je Lavrov rekao Vučiću? Ako prihvati dil sa Trampom neće dugo ostati na vlasti – Duboka država će ga srušiti …

Ovo je bila prva inostrana poseta Lavrova od početka pandemije COVID-19 . Program posete obuhvatio je radne sastanke sa Predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, Patrijarhom srpskim g. Irinejem.

Lavrov je poručio Vučiću da Tramp nema kapacitet da realizuje sporazum koji bi bio dogovoren između njega i Vučića, te da se može dogoditi da Srbija potpiše nešto ali da izostanu garancije da će se taj sporazum sprovesti u onom delu koji je Srbiji bitan. Tramp ne može da natera Albance, EU, NATO, OEBS i Nemačku da sprovedu sporazum.- rekao je Lavrov Vučiću.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa ministrom inostranih poslova Rusije, Sergejem Lavrovim u Beogradu da je od ruskog šefa diplomatije “dobio određene ocene koje su ga kao predsednika dodatno zabrinule a tiču se različitih planova ideja po pitanju rešavanja kosovske krize”.

“Ne želim nikoga da obmanjujem ili nešto skrivam od javnosti u Srbiji. Očigledno je da nas čeka izutetno težak period u kojem ćemo se suočiti sa velikom pritiscima da bi se ostvarili neki planovi koje mi zvanično a i nezvanično nismo dobili. Ali, na osnovu određenih ocena naših ruskih prijatelja čini mi se da ćemo morati biti izuzetno, izuzetno obazrivi i veoma pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

Ministar Lavrov posle sastanka je poručio da EU ne sme “da se izoluje u rešavanju kosovskog problema” a da će Rusija “nastaviti da štiti interese Srbije u međunarodnim organizacijama”.

Lavrov je podvukao da Rusija podržava sve pokušaje koji mogu da dovedu do uzajamnog rešavanja kosovskog problema uključujući i razgovor uz posredovanje Evropske unije ali na osnovu rezolucije 1244.

On je objasnio da problem Kosova ostaje nerešen a da EU, koja ima mandat Generalne skupštine UN, mora obaveze da “ispunjava pošteno i da se bori za realizaciju i onih rešenja koja su već bila postignuta”. Lavrov je objasnio da tu konkretno misli na dogovor o formiranju zajednice srpskih opština.

“Mi ćemo podržavati bilo koje napore i inicijative koje će zaista pomoći Beogradu i Prištini da postignu uzajamno prihvatljivo rešenje. Smatramo i da ne sme da se forsira i takozvana definitivna realizacija i da se uklapa u nekakve veštačke rokove (rešenje, prim red.). Mi ćemo se složiti samo sa onom odlukom koja će odgovarati Srbima koji brane svoja prava i zakone”, poručio je Lavrov.

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …