Rusija se u Siriji povlači iz mehanizma za sprečavanje sukoba sa vojskom SAD

Rusija više ne učestvuje u radu mehanizma za obaveštavanje o humanitarnim objektima i kretanju na teritoriji Sirije – reč je o dobrovoljnom sporazumu Rusije i UN na čije je nedostatke Moskva više puta ukazivala, ali je to ignorisano, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Prema rečima Nebenzje taj mehanizam je bio dobrovoljni sporazum.

„Mehanizam nije dobio mandat Saveta bezbednosti niti ima bilo koju drugu zakonitu osnovu. Više puta smo ukazivali na nedostatke mehanizma. To je konstantno ignorisano“, istakao je Nebenzja.

Zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Mark Loukok rekao je na zasedanju Saveta bezbednosti UN-a da je planirano da se o tome razgovara sa humanitarnim organizacijama u Siriji i sa Rusijom.

„Humanitarno obaveštavanje ima za cilj da doprinese bezbednoj isporuci humanitarne pomoći informisanjem strana o objektima i kretanjima, koje odgovaraju humanitarnoj funkciji“, rekao je Loukok.

On je dodao da su sukobljene strane obavezne da poštuju međunarodno humanitarno pravo, nezavisno od učešća u sistemu humanitarnog obaveštavanja.

Stalna predstavnica SAD pri UN Keli Kraft je na zasedanju Saveta bezbednosti UN izjavila da su „SAD potresene zbog odluke Rusije.

„Razumemo da je Rusija uništila svoj mehanizam za sprečavanje sukoba sa UN, čime je ugrozila milione života na severozapadu Sirije i stvorila prepreku za dostavu pomoći UN-a u tu zonu“, rekla je Kraftova.

Prema njenom mišljenju, odluka Rusije je neprihvatljiva i doneta u cilju da se postave nove barijere za isporuku humanitarne pomoći.

„Šokirani smo što je Rusija preduzela tako opasan korak“, zaključila je stalna predstavnica SAD.

Ranije je Rusija više puta kritikovala pomenuti mehanizam. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da mehanizam za sprečavanje sukoba u Siriji  ne samo da ima nedostatke, nego se koristi za dezinformacije.

Prema njegovim rečima, objekte koji su označeni kao humanitarni, često su koristili teroristi. Nebenzja je takođe ukazivao da se koordinate, koje su označile Ujedinjene nacije, ne podudaraju sa objektima koji bi trebalo da se nalaze na tim mestima.

Kako podseća Nebenzja, u jesen 2019. godine u UN-u je formirana komisija za istragu napada na objekte civilne infrastrukture na severozapadu Sirije. Tada su zapadne zemlje optužile Rusiju i sirijske vlasti za napade.

Rusija je dostavila fotografije koje dokazuju da su optužbe lažne, ali dokazi su ignorisani. Rusko Ministarstvo odbrane je sprovelo istragu i utvrdilo da neki od objekata, koje je komisija navela, nisu napadnuti.

Check Also

Blumberg: Valutne rezerve centralnih banaka, postale su oružje!

Praksa korišćenja deviznih rezervi kao oružja uvođenjem sankcija, jedan je od glavnih rizika, po sigurnost …