RUSKI ANALITIČAR: Rusija ne sme ponoviti greške SAD jer situacija izmiče kontroli

Politikolog Jevgenij Satanovski smatra da Rusija ne treba slepo da kopira principe i ideologije Zapada, ponavljajući iste greške.

Upečatljiv primer postojanja ozbiljnih pogrešnih proračuna u zapadnoj politici danas je aktuelno stanje u Sjedinjenim Državama.

Masovni neredi i protesti koji se trenutno odvijaju u zemlji rezultat su nekoliko kriza koje su postojale dugi niz godina i situacija je sada izmakla kontroli Vašingtona, rekao je stručnjak.

U trenutnom stanju stvari, veruje Satanovski, ne treba ni govoriti o bilo kakvoj konfrontaciji između Sjedinjenih Država i Kine, jer je američki politički model pokazao potpunu nesposobnost u poređenju sa pristupom Komunističke partije Kine.

Štaviše, rasni neredi u Sjedinjenim Državama jasno su pokazali da je takozvana zapadna demokratija više mit nego stvarni sistem koji može da izdrži različite društvene katastrofe i šokove.

Ova situacija bi, prema mišljenju stručnjaka, trebalo da posluži kao signal ruskom rukovodstvu.

Činjenica je da nakon raspada SSSR-a pojedini predstavnici političke elite Rusije gledaju prema Vašingtonu u nadi da će dobiti „čarobnu pilulu“ koja bi trebala da im pomogne u svim ekonomskim poteškoćama.

Istovremeno, oni odbijaju da uzmu u obzir istorijski put Rusije, posebno mentalitet i ekonomsku strukturu.

Moskva mora da napusti ideologiju Sjedinjenih Država i počne da oblikuje svoj nezavisni pogled na budućnost Rusije. Tako će, rezimira Satanovski, rusko rukovodstvo izbeći probleme sa kojima se susreću američki političari.

Borba.info

Check Also

Poljski general: Zapad ne poznaje Rusiju i zato gubi u Ukrajini

Političari i vojska na Zapadu, ne poznaju Rusiju, pa su slabi na bojnom polju. Ovo …