RUSKI ANALITIČAR: Rusija ne sme ponoviti greške SAD jer situacija izmiče kontroli

Politikolog Jevgenij Satanovski smatra da Rusija ne treba slepo da kopira principe i ideologije Zapada, ponavljajući iste greške.

Upečatljiv primer postojanja ozbiljnih pogrešnih proračuna u zapadnoj politici danas je aktuelno stanje u Sjedinjenim Državama.

Masovni neredi i protesti koji se trenutno odvijaju u zemlji rezultat su nekoliko kriza koje su postojale dugi niz godina i situacija je sada izmakla kontroli Vašingtona, rekao je stručnjak.

U trenutnom stanju stvari, veruje Satanovski, ne treba ni govoriti o bilo kakvoj konfrontaciji između Sjedinjenih Država i Kine, jer je američki politički model pokazao potpunu nesposobnost u poređenju sa pristupom Komunističke partije Kine.

Štaviše, rasni neredi u Sjedinjenim Državama jasno su pokazali da je takozvana zapadna demokratija više mit nego stvarni sistem koji može da izdrži različite društvene katastrofe i šokove.

Ova situacija bi, prema mišljenju stručnjaka, trebalo da posluži kao signal ruskom rukovodstvu.

Činjenica je da nakon raspada SSSR-a pojedini predstavnici političke elite Rusije gledaju prema Vašingtonu u nadi da će dobiti „čarobnu pilulu“ koja bi trebala da im pomogne u svim ekonomskim poteškoćama.

Istovremeno, oni odbijaju da uzmu u obzir istorijski put Rusije, posebno mentalitet i ekonomsku strukturu.

Moskva mora da napusti ideologiju Sjedinjenih Država i počne da oblikuje svoj nezavisni pogled na budućnost Rusije. Tako će, rezimira Satanovski, rusko rukovodstvo izbeći probleme sa kojima se susreću američki političari.

Borba.info

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …