Konačno se zna razlog za proteste u Ukrajini

U Belorusiji su u subotu nastavljeni protesti protiv predsednika Aleksandra Lukašenka, a vlasti su blokirale sajtove više od 50 medija, javlja AP.

Belorusko udruženje novinara saopštilo je da su, između ostalih blokirani sajtovi američkog Radija Sloboda i poljskog satelitskog TV kanala Belsat, namenjeni Belorusiji, kao i da je državna izdavačka kuća obustavila štampanje dve glavne nezavisne novine, Narodne volje i Komsomolske pravde.

Protesti nezapamćeni u Belorusiji po veličini i trajanju, počeli su posle predsedničkih izbora 9. avgusta, na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat, a za koje opozicija smatra da su bili neregularni i traži da predsednik podnese ostavku posle 26 godina na vlasti.

Policija je odgovorila oštro, primenjujući silu i privodeći oko 7.000 demonstranata. To je, međutim, kako navodi AP, imalo kontraefekat, jer su se protesti proširili u zemlji, uključujući i na neke od najvećih fabrika, koje su bile glavna uporišta Lukašenka.

Na najvećem skupu do sada, 16. avgusta, u Minsku se okupilo čak 200.000 demonstranata.

Svjatlana Tihanovska, glavna Lukašenkova suparnica na prošllim izborima, najavila je za nedelju nove masovne proteste opozicije.

“Bliže smo nego ikad ostvarenju našeg sna”, poručila je u video poruci Tihanovska iz Litvanije, gde je izbegla posle izbora iz straha da bi mogla biti uhapšena, kao što se ranije desilo nekim Lukašenkovim protivnicima.

U subotu su stotine žena obučene u belo formirale u Minsku ljudski lanac u znak protesta. U drugom protestu uveče se okupilo oko 3.000 ljudi.

Demonstranti ističu da su nezadovoljni opadanjem životnog standarda i Lukašenkovim odbacivanjem opasnosti od epidemije korona virusai njegovim pritiscima na opoziciju.

Lukašenko tvrdi da su protesti podstaknuti sa Zapada, uključujući SAD, i da NATO raspoređuje snage na zapadnim granicama Belorusije.

(Tanjug)

Check Also

Ekspert Blejz Meli: Ukrajina i Zapad se spremaju za neizvesnu budućnost

Kako se novembarski izbori u SAD približavaju, ukrajinska vlada i države članice NATO-a pripremaju se …