Navaljni prebačen u Nemačku – Dobio status ličnog gosta Angele Merkel

Ruski bloger i opozicioni lider Aleksej Navaljni zvanično je doveden u Nemačku u statusu “gosta kancelarke”.

To mu omogućava da dobije obezbeđenje, saoptšila je televizija ZDF pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako navodi televizija, Ministarstvo je potvrdilo da je Navaljni za prevoz dobio status “gosta kancelarke” Angele Merkel.

Ovaj status “nije politički signal”, ali je “birokratska doskočica kako bi se osiguralo da ruski političar dobije maksimalnu policijsku zaštitu“, objašnjava televizija.

Ranije je saopšteno da pripadnici policije dežuraju ispred klinike u kojoj je smešten Navaljni u Berlinu.

Navaljnom je u četvrtak pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Zamenik glavnog lekara u bolnici u Omsku Anatolij Kaliničenko saopštio je kasnije da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci moždarnog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Ruski bloger u subotu je iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge.

Fond koji je organizovao prevoz Navaljnog saopštio je da je on dobro izdržao let, da se njegovo stanje nije pogoršalo, ali je i dalje kritično.

Supruga ruskog opzicionara Alekseja Navaljnija Julija i njegov glavni saradnik Leonid Volkov posetili su ga u bolnici u Berlinu, prenosi Asošiejted pres.

Navaljni je u Nemačku prebačen na lečenje iz Rusije nakon što razboleo, pri čemu njegove pristalice veruju da je reč o trovanju.

On je poslat iz Sibira za Nemačku juče, nakon što su lekari utvrdili da se nalazi u stanju dovoljno stabilnom za putovanje. Najavljni se trenutno nalazi u indukovanoj komi, a u bolnici u Berlinu smešten je na odeljenje intenzivne nege.

Portparolka bolnice u koju je smešten izjavila je da će on biti podvrgnut brojnim dijagnostičkim analizama i da lekari neće davati komentare za javnost o njegovoj bolesti i lečenju sve dok ne budu izvršili procenu dobijenih rezultata.

Navaljni je u četvrtak primljen na odeljenje intenzivne nege u bolnicu u sibirskom gradu Omsk. Njegove pristalice veruju da je ruskom opozicionom lideru sipan otrov u čaj i da je Kremlj odgovoran za pokušaj njegovog ubistva, kao i za odlaganje prebacivanja u bolnicu u Nemačkoj.

Iako porodica i njegove pristalice insistiraju na tome da je Navaljni otrovan, lekari u Omsku su negirali ove navode, tvrdeći da ruski disident najverovatnije boluje od poremećaja metabolizma i da je pad šećera u krvi moguće doveo do njegovog gubitka svesti.

Ruski lekari su juče saopštili da analize koje su do sada urađene ne potvrđuju da je reč o trovanju.

Kada su nemački lekari u petak došli po Navaljnija u avionu opremljenom najsavremenijom medicinskom opremom, lekari u Omsku su prvobitno izjavili da je on suviše slab za putovanje. Navaljnijeve pristalice tvrde da je reč o zaveri koja za cilj ima odlaganje Navajnijegov odlaska, dok tragovi otrova ne nestanu iz njegovog organizma. Kremlj je negirao da odlaganje transfera u nemačku bolnicu predstavlja političku odluku, već odluku lekara. Međutim, nakon pritiska međunarodne zajednice, Navaljni je ipak poslat za Nemačku.

Navaljnijev privatni lekar, koji ga leči već sedam godina, rekao je da je ruski opozicioni lider uvek bio dobrog zdravlja, da je lekarske preglede obavljao redovno i da nije bolovao od hroničnih bolesti koje bi mogle da predstavljaju uzrok stanja u kojem se trenutno nalazi.

(Tanjug,Sputnik)

Check Also

Ukrajinska PVO nije bila u stanju da izdrži rusku međuspecifičnu municiju D-30SN!

Dan ranije ukrajinski načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov rekao je da su Oružane …