Dikić otkrio detalje torture u Spužu: Vodili su me na tajna saslušanja i nudili mi pare da optužim opoziciju

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić optužio je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Sašu Čađenovića da su ga 23 puta tajno iz Spuža vodili na saslušanje da daje izjave.

On je danas pred sudijama Apelacionog suda tvrdio i da je “tortura vršena” nad njim.

Kazao je i da su mu nuđene pare da optuži Milana Kneževića i Andriju Mandića i Demokratski front.

Tvrdi i da je dobio papir da ga potpiše – da je znao za državni udar, da je znao za oružje, da je znao da su ruski državljani umešani, kao i da je uzeo od Saše Sinđelića 15.000 eura.

Dikić je kazao da je sve to odbio.

Kazao je da mu je nuđeno da dobije 15 meseci zatvora i da potpiše sporazum o priznanju krivice.

Sednica Apelacionog suda je prekinuta dok se ne odluči o predlozima advokata odbrane da se sve snima audio i video.

U Apelacionom sudu se razmatraju žalbe na presudu u slučaju “državni udar” u kojem su Mandić i Knežević, te grupa srpkih i ruskih državljana osuđeni na skoro 70 godina zatvora zbog navodnog pokušaja puča na dan prošlih parlamentarnih izbora 2016. godine.

Viši sud je prvostepenu presudu doneo 9. maja prošle godine, a proces pred Apelacionim sudom je odlagan zbog epidemije korona virusa.

Prema prvostepenoj presudi koju je Viši sud doneo još 9. maja prošle godine, optuženi Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov terete se da su tokom 2016. u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj formirali kriminalnu organizaciju koja je planirala da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, te otme ili ubije tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma Šišmakov je osuđen na 15 godina zatvora, a Popov na 12. Zbog navodnog članstva u ovoj organizaciji lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora.

Državljanin Srbije i bivši komandant žandarmerije Bratislav Dikić dobio je osam godina, a još dvojica državljana Srbije Predrag Bogićević i Nemanja Ristić po sedam.

Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, ali je u međuvremenu pobegla u ambasadu Srbije u Podgorici gde se krije već godinama. Dragan Maksić dobio je godinu i devet meseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i po a Kristina Hristić uslovno na dve godine.

Suđenje u ovom slučaju direktno je prenošeno preko televizije a obeležio ga je svedok – saradnik Saša Sinđelić koji je optužio okrivljene za učešće u pokušaju puča što je prelomno uticalo na sud da ih osudi.

Sinđelić je kasnije u više navrata menjao svoju priču u gostovanjima na televiziji i raznim snimcima koji su objavljeni na internetu ali to nije uticalo na konačnu presudu.

(Vijesti.me)

Check Also

Počinje pregrupisavanje armija u Evropi! Prave se novi savezi!

Zašto Velika Britanija sklapa odvojene vojne sporazume sa drugim državama ako su sve te zemlje …