SAD testirale lovca šeste generacije

U septembru, predstavnik Ratnog vazduhoplovstva SAD za javne nabavke Vil Roper izjavio je da je Pentagon u tajnosti u okviru programa Next Generation Air Dominance projektovao, konstruisao i najmanje jednom podigao u vazduh prototip H-aviona.

Reč je o letelici bespilotnoj ili sa posadom nove generacije, uz mogućnost da je to lovac šeste generacije.

„U stvarnom svetu već smo napravili i podigli u vazduh demonstrator leta u punoj veličini i oborili smo sve rekorde što se toga tiče. Spremni smo da započnemo konstrukciju aviona nove generacije kao nikada ranije“, rekao je u razgovoru za Defense News predstavnik za javne nabavke.

Roper je istakao da razvoj H-aviona nije podrazumevao samo prilagodljive metodologije za razvoj, otvorenu arhitekturu i digitalni inženjering, kao što je to bio slučaj sa američko-švedskim mlaznim avionom T-7 Red Hawk korišćenim za obuku, već nešto više.

„Mi težimo najsloženijim sistemima ikada izgrađenim i testirali smo sve mogućnosti ove digitalne tehnologije. U stvari, mi smo pokazali nešto zaista magično“, dodao je predstavnik za javne nabavke.

Roper je odbio da navede broj konstruisanih prototipova H-aviona, njegove karakteristike, namenu, borbene karakteristike, uključujući brzinu i režim upravljanja (sa pilotom ili bez), kao i glavnog konstruktora letilice i mesto gde se održao prvi let.

Međutim, predstavnik za javne nabavke je istakao važnost sprovedenog testiranja, jer je na taj način vazduhoplovstvo dokazalo sposobnost da koristi naprednu tehnologiju za testiranje proizvoda koji su projektovani uz pomoć digitalnih tehnologija.

Drugačiji pristup

Trenutno SAD razmišljaju o pokretanju proizvodnje prvih modela iz programa Next Generation Air Dominance (NGAD), koji u širem smislu podrazumeva stvaranje porodice letelica sa i bez pilota, nove generacije, koji su pod kontrolom lovca sa stelt tehnologijama.

Lovac bi trebalo da deluje kao veza sa podređenim avionima i raznim senzorima u različitim okruženjima, to jest, to bi trebalo da bude dalji razvoj koncepta F-35 lajtning II.

„Mislim da nije pametno konstruisati jedan avion koji bi trebalo da dominira u svim misijama i u svim slučajevima sve vreme“, rekao je Roper.

Prema njegovim rečima, ako Kongres odobri ovaj program, vazduhoplovstvo planira da zaključi ugovore sa nekoliko izvođača za godišnju kupovinu 50-80 novih lovaca svakih osam godina.

Ovaj pristup, nazvan Digital Century Series (u čast aviona F-100 — F-106 koji su razvijeni za relativno kratak vremenski period), povećaće troškove razvoja za 25 odsto, a proizvodnju za 18 odsto, ali ukupni operativni troškovi će se smanjiti za pola, a troškovi modernizacije za 79 odsto.

Prema Roperu, računarske simulacije koje se tiču naprednih proizvoda, pre proizvodnje i stvarnih ispitivanja, uključivanje upotrebu jedinstvenih standarda od strane izvođača radova vazduhoplovstva SAD.

„Ne možemo dozvoliti svakom industrijskom partneru da stvara svoj mehanizam simulacije i modeliranja. Moramo imati isti strog proces digitalnog projektovanja i postupka montaže, kao i tokom montaže fizičke konstrukcije“, smatra predstavnik za javne nabavke.

Gotova proizvodnja

Sudeći po izjavama, američka industrija je zaista spremna za proizvodnju novih lovaca. Prema Roperu, moguće je „prilično brzo“ uspostaviti proizvodnju odgovarajućih modela u okviru NGAD, ali pre toga vazduhoplovstvo treba da utvrdi tačan broj i vreme početka kupovine H-aviona, što bi moglo uticati na petogodišnji plan budžeta za odbranu, čiji očekivani parametri u uslovima trenutne pandemije ostavljaju samo želji u nešto bolje, smatra Pentagon.

NGAD, na koji je potrošeno oko milijardu dolara u finansijskoj 2020. godini, može, sa jedne strane, radikalno „uzdrmati“ američku odbrambenu industriju, a sa druge, ugroziti planiranu količinu kupovine vojne opreme.

Veruje se da program NGAD može uključivati, pored tradicionalnih izvođača radova Pentagona, nove kompanije, čak i SpaceX, koje su u stanju da ponude konkurentne cene za svoje proizvode, kao i napredne metode za razvoje koje se koriste, na primer, u programu eT-7 Red Hawk, i koje će omogućiti smanjenje troškova programa kao što je F-15 Eagle za 10 odsto tokom njihovog tridesetogodišnjeg životnog ciklusa.

Popular Mechanics ističe da NGAD „završava u prepunoj korpi za kupovinu“. Izdanje podseća da tokom sledećih deset godina vazduhoplovstvo SAD planira da kupi, razvije ili izvrši modernizaciju u okviru programa  F-35 lajtning II, F-15EX Advanced Eagle, teškog strateškog bombardera V-21 „Rajder“, eT-7 Red Hawk, aviona za punjenje goriva KC-46 Pegasus i IBR projekta GBSD. „Kako će vazduhoplovstvo platiti sve ovo?“, pita se izdanje, pretpostavljajući da će NGAD „izaći na prvo mesto na ovoj listi“.

Defense One u publikaciji posvećenoj Roperovoj izjavi piše da „novi avion možda nije proizvod jednog od giganata odbrane“ kao što su „Boing“, „Nortrop Gruman“ ili „Lokid Martin“. Izdanje podseća da je u julu na konkurs vazduhoplovstva SAD za konstrukciju bespilotnih letilica za letilice sa posadom, podneto 18 prijava.

„Postoje dokazi da instrumenti za digitalno projektovanje koje je Roper predstavio omogućavaju manjim početnicima da uđu na tržišta koja su nekada bila rezervisana samo za određene izvođače“, piše Defense One.

Konkurencija i inovacije

Neočekivana Roperova izjava verovatno je povezana sa nadama vazduhoplovnih snaga da će dobiti dovoljno novčanih sredstava, posebno usled neizvesnosti koju je izazvao kovid-19.

Međutim, iz toga ima smisla izvući ne vojne, već ekonomske zaključke. Kao što je više puta rečeno, trenutni američki razvoj i proizvodnja lovaca sa stelt tehnologijama, strateških bombardera i bespilotnih letilica nije revolucionarna inovacija, već visokotehnološka rutina.

I uprkos prisustvu ograničenog broja velikih vojno-industrijskih kompanija, SAD nastavljaju da stvaraju konkurentne uslove za pojavu novih igrača na tržištu koji mogu Pentagonu ponuditi nekonvencionalna, ali efikasna rešenja.

Verovatno bi američki konkurenti mogli da obrate pažnju na to da relativno niska cena novih bespilotnih letilica programa  NGAD (na osnovu njihovog životnog ciklusa), za čije se upravljanje pretpostavlja aktivna upotreba sistema veštačke inteligencije, indirektno ukazuje na njihovu povećanu smrtnost.

Sa druge strane, prema Roperu, kontinuirani razvoj i proizvodnja lovaca pružiće SAD stratešku prednost, stavljajući zemlje poput Kine i Rusije u stanje tehnološke neizvesnosti u pogledu stvarnih američkih vojnih sposobnosti.

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …