Ekspresan odgovor Kremlja

Svega nekoliko sati otkako su sve svetske agencije prenele delić intervjua koji je Aleksej Navaljni dao za nemački Špigl, stigao je odgovor Kremlja.

Vodeći ruski opozicionar i najžešći kritičar Kremlja izjavio je u intervjuu da nema drugi stav nego da iza pokušaja njegovog trovanja stoji ruski predsednik Vladimir Putin.

Iz Kremlja je odmah stigla kontraoptužba. “Zapadne obaveštajne agencije, a posebno agenti iz američke Cije rade s ruskim opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim”, rekao je Putinov portparol.

“Nije reč o tome da pacijent (Navaljni) radi za zapadne obaveštajne službe, već o tome da te službe rade s njim”, objasnio je Dimitrij Peskov.

“Mogu čak da budem i precizniji, ovih dana specijalisti američke Centralne obaveštajne agencije rade sa njim”, dodao je Peskov.

Nešto ranije danas javio se u predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume koji je optužio Navaljnog da radi za zapadne tajne službe i rekao da ruski predsednik Vladimir Putin ne stoji iza njegovog trovanja, već da mu je “spasao” život.

“Navaljni je bestidnik i nitkov. Putin mu je spasao život… sasvim je očigledno da Navaljni sarađuje sa specijalnim službama i vlastima zapadnih zemalja. On radi u njihovom interesu”, naveo je u saopštenju predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

Podsetimo, Navaljnom je pozlilo u avionu dok je bio na turneji po Sibiru i odmah je prebačen u bolnicu u Omsku, gde je pao u komu. Ruski lekari kazali su da sumnjaju na metabolički poremećaj, a odbili su svaku mogućnost da je Navaljni možda otrovan.

To je zvanična verzija, a ona nezvanična, koja se pojavljivala po medijima i društvenim mrežama, glasi da su ruski lekari odugovlačili sa dozvolom za prebacivanje Navaljnog u nemačku bolnicu Šarite kako bi se iz njegove krvi izgubili tragovi otrova.

Rojters je imao razgovor s bolničarima koji su se u Omsku prvi sreli sa Navaljnim i koji su izneli zabrinjavajuće podatke o tome kako je i ko prikrivao suštinu – nivo šećera u krvi Navaljnog.

Kada je prebačen u Nemačku, tamošnji lekari su saopštili da imaju dokaz da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičokom.

Moskva apsolutno sve negira, bez obzira na to što se na Rusiju vrši pritisak da istraži i obelodani uzrok pada u komu najžešćeg kritičara Kremlja.

(B92)

Check Also

Rusija će zadržati dotok gasa, ka evropskoj zemlji, koja nema izlaz na more!

Gasprom kaže da neće smanjiti isporuke Moldaviji preko Ukrajine. Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je …