Ekspresan odgovor Kremlja

Svega nekoliko sati otkako su sve svetske agencije prenele delić intervjua koji je Aleksej Navaljni dao za nemački Špigl, stigao je odgovor Kremlja.

Vodeći ruski opozicionar i najžešći kritičar Kremlja izjavio je u intervjuu da nema drugi stav nego da iza pokušaja njegovog trovanja stoji ruski predsednik Vladimir Putin.

Iz Kremlja je odmah stigla kontraoptužba. “Zapadne obaveštajne agencije, a posebno agenti iz američke Cije rade s ruskim opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim”, rekao je Putinov portparol.

“Nije reč o tome da pacijent (Navaljni) radi za zapadne obaveštajne službe, već o tome da te službe rade s njim”, objasnio je Dimitrij Peskov.

“Mogu čak da budem i precizniji, ovih dana specijalisti američke Centralne obaveštajne agencije rade sa njim”, dodao je Peskov.

Nešto ranije danas javio se u predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume koji je optužio Navaljnog da radi za zapadne tajne službe i rekao da ruski predsednik Vladimir Putin ne stoji iza njegovog trovanja, već da mu je “spasao” život.

“Navaljni je bestidnik i nitkov. Putin mu je spasao život… sasvim je očigledno da Navaljni sarađuje sa specijalnim službama i vlastima zapadnih zemalja. On radi u njihovom interesu”, naveo je u saopštenju predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

Podsetimo, Navaljnom je pozlilo u avionu dok je bio na turneji po Sibiru i odmah je prebačen u bolnicu u Omsku, gde je pao u komu. Ruski lekari kazali su da sumnjaju na metabolički poremećaj, a odbili su svaku mogućnost da je Navaljni možda otrovan.

To je zvanična verzija, a ona nezvanična, koja se pojavljivala po medijima i društvenim mrežama, glasi da su ruski lekari odugovlačili sa dozvolom za prebacivanje Navaljnog u nemačku bolnicu Šarite kako bi se iz njegove krvi izgubili tragovi otrova.

Rojters je imao razgovor s bolničarima koji su se u Omsku prvi sreli sa Navaljnim i koji su izneli zabrinjavajuće podatke o tome kako je i ko prikrivao suštinu – nivo šećera u krvi Navaljnog.

Kada je prebačen u Nemačku, tamošnji lekari su saopštili da imaju dokaz da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičokom.

Moskva apsolutno sve negira, bez obzira na to što se na Rusiju vrši pritisak da istraži i obelodani uzrok pada u komu najžešćeg kritičara Kremlja.

(B92)

Check Also

Taker Karlson: SAD moraju da prestanu da finansiraju tiraniju u Ukrajini!

Zakonodavci Sjedinjenih Država moraju da se izjasne protiv progona Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i prestanu …