Zapad ne može obuzdati Erdogana

Turska pod rukovodstvom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana vodi aktivnu i nezavisnu politiku na Bliskom i Srednjem istoku, koja je postala u velikoj meri moguća zbog „političkog poraza Zapada“, smatra senator Aleksej Puškov.

„Ona je to uradila uprkos SAD, ali zahvaljujući njihovom neuspehu na Bliskom i Srednjem istoku. Ona je to uradila zahvaljujući labavosti i „smrti mozga“ NATO-a, opsednutošću izmišljenom „ruskom pretnjom“. Zapad ne razume da se svet menja i ne vidi dalje od svog nosa“, napisao je Puškov na telegramu.

Po mišljenju političara, EU samo pasivno podržava Amerikance i ne vodi samostalnu politiku u regionu. Osim toga, Evropa je dugo obećavala Turskoj članstvo u EU, dok Ankara sada ima druge ciljeve. Stoga se sada Evropa „mora nositi sa potpuno drugom zemljom“, na koju će biti veoma teško uticati, tvrdi senator.

„Od sada će Zapadu biti jako teško da obuzda turske ambicije, ako uopšte to i može. Evropske države, kao i SAD, očekuju da iskoriste te ambicije u svoje interese, ali ova kalkulacija može se pokazati pogrešnom procenom: Erdoganu se svidelo da igra samostalno“, ukazao je Puškov.

Pored toga, parlamentarac je primetio da se zbog „političkog vakuuma“ i „rastućeg haosa“, pored Turske, na političku arenu Bliskog i Srednjeg istoka vratila i Rusija, koja je i ranije igrala ključnu ulogu u ovom regionu.

Check Also

Uz pomoć Indije, SAD mogu da dobiju podatke o ruskim lovcima!

Za učešće u zajedničkoj vežbi Veer Guardian u Japanu, indijsko vazduhoplovstvo je privuklo nekoliko lovaca …