Šef CIA došao u Moskvu da kupi vreme!

Direktor CIA Vilijam Berns mogao bi na sastanku u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševom da razgovara o izgledima za obnavljanje iranskog nuklearnog sporazuma, izjavio je za RIA Novosti politikolog, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta Boris Mežujev.

U utorak je ruski Savet bezbednosti saopštio da se Patrušev sastao u Moskvi sa direktorom CIA Vilijamom Bernsom i razgovarali o odnosima između Rusije i Sjedinjenih Država.

Bernsova poseta prestonici nije bila unapred najavljena.“

Možda grešim ali u poslednje vreme bilo je mnogo izveštaja, o povratku na iranski nuklearni sporazum – to je tema o kojoj se raspravlja, bilo je i Blinkenovih izjava u duhu da, ako se Iran ne vrati, onda skoro da je rat moguća opcija, o tome se sada raspravlja“, rekao je Mežujev.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je napomenuo da je aktuelni šef CIA jedan od onih, koji su pripremali iranski dogovor, zaključen 2015. godine, a iz kojeg su se SAD kasnije povukle, kada se promenila administracija u Beloj kući.

„Skoro sam ubeđen da je bio na svom mestu upravo kao čovek, koji razume tajne mehanizme iranskog nuklearnog dosijea, mehanizme iranskih vlasti i spremnost ili nespremnost da se pregovara.

Mislim da pored drugih pitanja u vezi za Avganistan, Bliski istok, sada je ova tema (povratak na JCPOA) važna.

Možda će biti, između ostalog, važna i za eventualni susret Bajdena i Putina, ako do njega ipak dođe“, zaključio je ekspert.

Ranije je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzade rekao da će iranske vlasti objaviti datum za nastavak pregovora o nuklearnom sporazumu u roku od nedelju dana, nakon što održe neophodne konsultacije sa svim stranama JCPOA, pre svega sa Kinom.

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kjani rekao je, da će se pregovori o JCPOA nastaviti do kraja novembra.

2015. Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, Sjedinjene Države, Francuska i Iran potpisale su JCPOA.

Sporazum je uključivao ukidanje sankcija, u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa, kao garanta da Teheran neće primiti nuklearno oružje.

U maju 2018. tadašnji američki predsednik Donald Tramp odlučio je da jednostrano povuče i ponovo uvede oštre sankcije Teheranu.

Kao odgovor, Iran je najavio postepeno smanjenje svojih obaveza prema sporazumu, napuštajući ograničenja na nuklearna istraživanja, centrifuge i nivo obogaćivanja uranijuma.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U Beču su u toku pregovori o obnavljanju JCPOA i ukidanju američkih sankcija Iranu; šesta runda završena je 20. juna.

Prema rečima Mihaila Uljanova, stalnog predstavnika Ruske Federacije pri međunarodnim organizacijama u Beču, posao na obnavljanju dogovora je završen za skoro 90%, još uvek ima političkih momenata vezanih za obaveze Sjedinjenih Država i kako će ih Vašington poštovati u budućnosti.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će pregovori biti nastavljeni na jesen, jer u Iranu treba konačno da se formira vlada novog predsednika Ibrahima Raisija, koji je pobedio na izborima u junu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …