Moskva: Priština i Tirana guraju velikoalbansku ideju ma čime to maskirali

Rusko Ministarstvo inostranih poslova reagovalo je povodom nedavno održane zajedničke sednice vlada Albanije i tzv. Kosova.

Kako ističu u Moskvi, Tirana i Priština nastavljaju da guraju velikoalbansku liniju bez obzira na to čime maskiraju sopstvene planove. Takvi postupci predstavljaju realnu opasnost za mir i stabilnost na Balkanu.

Ministarstvo je saopštilo da sa zabrinutošću gleda na saopštenje o tome da je 2. oktobra u Tirani održana zajednička sednica vlada Albanije i tzv. Kosova.

„Ne može a da ne izaziva zabrinutost teza o neophodnosti ‘brisanja granica’ između Albanije i Kosova. Želimo da podsetimo da je Kosovo (i to potvrđuje Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244) sastavni deo Srbije i slobodno tumačenje principa teritorijalne celovitosti kada je reč o suverenoj zemlji ne može se shvatiti nikako drugačije nego kao grubo mešanje u njena unutrašnja pitanja“, ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva.

Kako se navodi, najava takvih namera nanosi štetu procesu rešavanja kosovskog pitanja, anulira napore usmerene na potragu za uzajamno prihvatljivim rešenjem problema u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Na isti način u Moskvi su ocenili i sporazume postignute na tom sastanku a koji predviđaju „spajanje“ Albanije i Kosova u brojnim privrednim oblastima.

„Stiče se nedvosmisleni utisak da Priština i Tirana, bez obzira na sumnjiv o riskantan karakter njihovog približavanja, nastavljaju da guraju velikoalbansku liniju ma čime maskirali sopstvene planove. Takvi postupci predstavljaju realnu opasnost za mir i stabilnost na Balkanu“, ističu u ruskom Ministarstvu.

U Moskvi očekuju jasnu reakciju međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije koja ima misiju posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

Check Also

Američki dronovi nisu uspeli da preokrenu situaciju u Ukrajini!

Američki dronovi koje koristi Ukrajina nisu opravdali očekivanja koja su se na njih postavilau, piše …