Potres u Pentagonu: Tramp ostaje predsednik i čisti nelojalne posle izbora

U javnosti se odavno spekulisalo o smeni šefa Pentagona Marka Espera i nije nikakvo iznenađenje što je Donald Tramp to napokon i učinio, iako se SAD nalaze u postizbornom periodu.

Esper je još jedan od pripadnika Trampove administracije koji je odlučio da pređe na drugu stranu.

Pre Espera to su učinili i prvi šef Stejt departmenta Reks Tilerson i Esperov prethodnik general Džejms Matis, podseća istoričar Saša Adamović.

„Prosto je neverovatno da svi oni koji su smenjeni ili su otišli na određeni način, prihvataju najvažnije državne funkcije, a onda okreću leđa predsedniku Trampu i pokušavaju da vode nekakvu svoju privatnu politiku. Ili nisu razumeli šta je Trampova politika, iako je on o tome govorio još 2016, ili odlučuju da pređu na stranu duboke države“, kaže Adamović.

Tramp potresao Pentagon

Esper je, prema rečima našeg sagovornika, išao iz greške u grešku, otvoreno oponirajući Trampu, na taj način sabotirajući njegove ideje, pogotovo one o načinu na koji SAD treba da okončaju „beskonačne ratove“ koje vode širom sveta.

„Sa druge strane, koristio je svaku priliku da u javnosti pokaže nelojalnost predsedniku Trampu, a time je znao i da se pohvali. Nije u pitanju samo Esper. Tramp je za četiri godine mandata imao sličnih problema. osim Matisa i Tilersona, treba spomenuti i bivšeg šefa FBI Džejmsa Komija, koga je Tramp takođe morao da otpusti“, objašnjava Adamović.

U američkoj javnosti spominje se mogućnost da Tramp, pored Espera otpusti i šefove FBI i CIA, Đinu Haspel i Kristofera Vreja, sa kojima Tramp, prema Adamovićevim rečima, ima isti problem kao i sa Esperom.

Kadrovi nisu hteli da slede Trampa

„Svuda nelojalnost, nekorektnost i nefer odnos prema Trampu koji ima je dao priliku da obavljaju te dužnosti. Pri tome, on nikada nije krio od javnosti šta su mu namere. Izgleda da je problem u tome što je Tramp hteo da u američkoj spoljnoj politici napravi kopernikanski preokret, da napusti globalističku politiku, koja Amerikom dominira poslednjih stotinak godina, a kadrovi kojima je pružio priliku nisu hteli da ga slede u njegovim namerama“, zaključuje Adamović.

Donald Tramp saopštio je da je umesto Espera, na funkciju sekretara za odbranu imenovao dosadašnjeg šefa Centra za borbu protiv terorizma Kristofera Milera.

Esper se sa Trampom sukobljavao po mnogim pitanjima, od preimenovanja vojnih baza nazvanih po generalima iz doba Konfederacije, preko odbijanja Trampovog zahteva da vojska interveniše tokom protesta koji su donedavno potresali američke gradove, do principejlnih pitanja vezanih za povlačenje američkih trupa iz Iraka, Sirije i Avganistana.

(Sputnik)

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …