Mađarski zvaničnik Laslo Kover: EU je najveći „gubitnik“ u sukobu, u Ukrajini!

EU je već pretrpela poraz, bez obzira na ishod na bojnom polju, insistira predsednica parlamenta.

EU je pretrpela ozbiljnu političku i ekonomsku štetu svojim rešavanjem situacije, u Ukrajini i već se može proglasiti gubitnikom u sukobu, izjavio je u nedelju predsednik Narodne skupštine Mađarske.

Laslo Kover, koji je član stranke Fides premijera Viktora Orbana, optužio je Brisel da nije uspeo da spreči sukob političkim sredstvima, što za posledicu ima da „ne može diplomatskim putem da obnovi mir“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Pod spoljnim pritiskom, EU deluje protiv svojih najosnovnijih ekonomskih interesa i već bi je trebalo smatrati gubitnikom, bez obzira na to, koja će se strana direktno uključena, u borbu proglasiti pobednicom“, rekao je on.

Sile van Evrope pokušavaju da osude članice bloka na „vojnu ranjivost, političku potčinjenost, ekonomsku i energetsku nesposobnost, finansijsku zaduženost i društvenu dezintegraciju“, a Brisel im pomaže da ostvare taj cilj, rekao je predsednik parlamenta.

EU se bori sa rastućim cenama prirodnog gasa, mogućnošću nestašice energije zimi i porastom inflacije nakon sankcija, koje je uvela Rusiji, zbog njene vojne operacije, u Ukrajini.

Brisel je u velikoj meri sledio stav SAD da nastoji da oslabi Rusiju, kroz sankcije, istovremeno snabdevajući Kijev oružjem i finansijskom pomoći.

Mađarska je ostala relativno neutralna od izbijanja borbi krajem februara.

Odbila je da pošalje oružje Ukrajini i kritikovala je sankcije EU protiv Moskve, nazivajući ih loše osmišljenim i samoporažavajućim.

Budimpešta, koja je u velikoj meri zavisna od ruske energije, takođe je uspela da ispregovara za sebe izuzeće, od zabrane ruske nafte širom bloka.

Prošle nedelje, Mikulaš Bek, ministar za evropska pitanja Češke Republike, koja sada predsedava Savetom EU, upozorio je da bi stav Mađarske prema Rusiji teoretski mogao da se završi njenim izlaskom, iz bloka.

Zemlja je „prešla dug put, stigla do ivice ponora i sada mora da odluči da li da se vrati sa te ivice ili rizikuje skok“, rekao je Bek.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …