Rusi shvatili ozbiljno upozorenje SAD – Rakete iznad Rusije za nekoliko minuta

Neprijateljske akcije Sjedinjenih Američkih Država u blizini ruskih granica su sistemske, namerne i proaktivne, a ne posledica odmazde, rekao je Sputnjiku predsednik komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

„U američkoj vojnoj aktivnosti već dugo nema ništa nepredvidivo u blizini naših granica. Počinivši dve provokacije odjednom u dva različita dela planete, u blizini obale ruskog Krima i u Japanskom moru, Sjedinjene Američke Države su još jednom potvrdile naše tvrdnje da su neprijateljske akcije SAD u blizini naših granica sistemske, namerne i proaktivne, a ne posledica odmazde“, rekao je Kosačov.

Istovremeno, Rusija je ponovo mogla da se uveri da je bila u pravu u svojim strahovima i drugim povodom – raspoređivanjem u Poljskoj i Rumuniji lansernih sistema Mk-41, koji mogu da nose rakete „Tomahavk“, koji su usmereni protiv Rusije i koji krše Ugovor o raketama srednjeg i kraćeg dometa koji je još uvek bio na snazi, rekao je predsednik Komiteta.

Kosačov smatra da je reč o različitim sistemima naoružanja, dok su SAD više puta tvrdile da oni u pitanju ofanzivni sistemi. Ipak, 18. avgusta 2019. godine Sjedinjene Američke Države su uz pomoć takvih sistema testirale raketu zemlja-zemlja srednjeg i kratkog dometa.

„Vezu između ovih različitih vrsta oružja i, na prvi pogled, različitih situacija, vidim tačno na šta su Amerikanci posebno ponosni u ovom slučaju sa lansiranjem u Crnom moru – na brzu logistiku“, dodao je on.

Kosačov je objasnio da je karakteristika univerzalnih lansirnih sistema Mk-41 raspoređenih u Poljskoj i Rumuniji to što koriste kontejnerski metod isporuke i utovara municije.

„Jednostavno je nemoguće utvrditi čime je tačno sistem ‘napunjen’ – raketom malog dometa ili krstarećom raketom sa nuklearnom bojevom glavom, koja za samo nekoliko minuta može biti iznad ruske teritorije. I koja će se, kao što su SAD sada jasno dokazale, brzo, tajno i lako uputiti na pravo mesto“, zaključio je političar.

Ranije je list „Forbs“ objavio da je američka vojska u Rumuniji rasporedila protivvazdušne raketne sisteme velikog dometa i ispalila nekoliko raketa u pravcu Krima, a zatim na brzinu vratila sisteme u Nemačku. Čitava operacija trajala je nekoliko sati. Prema rečima autora članka, ovo je bilo neprijatno iznenađenje za rusku vojsku na Krimu.

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …