The National Interest: Rusija bi za samo pet dana razbila poljsku armiju

Američki vojni analitičar DŽon Rosomando objavio je vlastitu prognozu kako bi se razvijali događaji u Evropi u slučaju sukoba između NATO-a i Rusije.

Za renomirani The National Interest napisao je:

„Nedavna komandno-štapska vežba u Poljskoj – Zima-20- pokazala je da je istočni bok NATO ranjiv pred ruskom invazijom. Vežba je upozorila da bi potencijalni neprijatelj sa istoka poljsku armiju porazio za samo pet dana. Moglo bi biti i gore jer su poljske oružane snage za vreme vežbe virtuelno raspolagale avionima pete generacije F-35, kao i raketnim PVO sistemima Patriot i višecevnim raketnim sistemima Himars, koje još realno nemaju“.

Rosomando je dodatno ukazao:

„Rusija je ojačala i modernizovala svoj Zapadni vojni okrug, u kojem je skoncentrisala svoje najbolje vojne jedinice, opremljene savremenim naoružanjem. Te ruske formacije brzo bi uništile poljske i baltičke NATO formacije i logistička čvorišta koja povezuju Poljsku i Litvaniju“.

U tekstu u The National Interest se upozorava da se to realno može dogoditi ako Sjedinjene Države ne povećaju prisustvo u zemljama koje pripadaju tom NATO- boku. Ako ne pomognu Poljskoj da zameni zastarelo oružje modernim.

„NATO saveznici moraju da obnove linije snabdevanja koje su postojale u zapadnoj Evropi pre kraja Hladnog rata“, zaključio je Rosomando.

Dmitrij Novikov, prvi zamenik šefa Komiteta Državne Dume za međunarodne poslove, ocenio je da akcije NATO predstavljaju pretnju i rizik za čitav savremeni svet.

Dodao je da zbog toga sve normalne zemlje, a ne samo Rusija, moraju biti zainteresovane za njegovo slabljenje.

Bila je ovo njegova reakcija na tvrdnju DŽoa Bajdena na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da Rusija radi na slabljenju Zapada, NATO i Evropske unije.

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …