Čovečanstvo u strahu: Spremite se, iz Amerike dolaze “Valkire” – VIDEO

Američke vazduhoplovne snage razvile su novu vrstu drona veličine malog aviona, koji će moderno ratovanje uvesti u novu dimenziju zastrašujućeg.

Nova letelica “XQ-58A Valkyrie” nije samo bespilotna nego njom u potpunosti upravlja veštačka inteligencija, pa je sposobna potpuno samostalno obavljati niz različitih borbenih zadataka.

Te Valkire samostalno će donositi odluke u vazdušnim bitkama, koordinirati se, detektovati ciljeve i uništavati ih ili pak obavljati sofisticirane izviđačke ili obaveštajne operacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Činjenica da su u nova serija eksperimentalnih dronova, kojima upravlja veštačka inteligencija, već uzletela bok uz bok s najnaprednijim američkim borbenim avionima govori nam budućnost ratovanja stiže brže, nego je bilo tko očekivao ali i potvrđuje činjenicu da će se ratovi budućnosti hipotetski moći voditi bez ljudi, možda čak bez kompletnog čovečanstva, što bi bio najcrnji mogući scenario iz trećerazredne holivudske distopije.

“U suštini, bespilotna letelica sledeće generacije, Valkira je prototip za ono, za šta se američke vazduhoplovne snage nadaju da može postati moćan dodatak njihovoj floti tradicionalnih borbenih aviona, dajući ljudskim pilotima roj vrlo sposobnih robota pratilaca za raspoređivanje u borbi.

Njegova misija je spojiti veštačku inteligenciju i njene senzore za prepoznavanje i procenu neprijateljskih pretnji, a zatim, nakon što dobije potvrdu od ljudi, krenuti u ubistvo”, objašnjava Njujork tajms i predstavlja prva iskustva borbenih pilota F-15, majora Rosa Eldera (34), koji otkriva:

“Vrlo je čudan osećaj… Letim uz krila nečega, što samo donosi odluke. I to nije ljudski mozak”.

U osnovi pojava višenamenskih borbenih dronova otkriva kako američke oružane snage razmišljaju o budućnosti ratovanja.

Očigledno je da razmatraju dalekosežne odluke, koje će predodrediti funkcioniranje enormnog odbrambenog ekosistema vezanog na Pentagon – ogromnih kompanija s ugovorima za proizvodnju oružja i opreme za vojsku koji uz sebe uvezuju celi niz podizvođača, što u proizvodnji, što u nauci.

Ključna je promena uloge čoveka u budućim sukobima, a već se postavlja pitanje kakve bi mogle biti posledice grešaka veštačke inteligencije, ako su dosadašnja iskustva s napadačkim dronovima prerasla u američki nacionalni skandal, zbog velikog broja civilnih žrtava.

Postojećim dronovima napadane su različite mete – od vojnih do terorističkih – a tim dronovima temeljem obavještajnih podataka upravljaju ljudi, koji su donosili ključne odluke.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …