NIŠTA DRUGO NE ZNA – Zadužio Srbiju sa milijardu evra pa kaže: “Ovom transakcijom nastavljaju se uspesi Srbije”

Srbija je danas emitovala dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija, i dodalo da će novac biti iskorišćen za vraćanje “nekih starih i skupih dugova”.

Usled velike tražnje, koja je dostigla 3,5 milijarde evra, delegacija Srbije je uspela da, kako se navodi, smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920 posto i kuponskoj stopi od 1,65 posto, sa rokom dospeća od 12 godina.

„Ovom transakcijom nastavljaju se uspesi Srbije na tržištu kapitala“, ocenio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da su današnje kamatne stope, „koje smo dobili u uslovima neizvesnosti na tržištu, dok još uvek traje pandemija koronavirusa“, umnogome bolje od onih po kojima je prethodna vlast zaduživala državu pre nekoliko godina, a koje su bile i do 7,50 odsto.

„Veoma smo zadovoljni odzivom investitora i današnjom emisijom evroobveznica, kojom ćemo vratiti neke stare i skupe dugove koji nam dolaze na naplatu u toku ove godine“, rekao je Mali i kao primer naveo da u septembru dospeva 700 miliona dolara duga na ime obveznice sa kuponskom stopom od 7,25 odsto.

Dodao je da je udeo javnog duga u BDP dan pre emisije bio 52,9 odsto, što je „niže nego na početku epidemije“, i najavio da Srbija neće u velikom obimu povećavati javni dug do kraja godine.

„Prinos ostvaren današnjom emisijom je u rangu pojednih zemalja regiona koje imaju i investicioni kreditni rejting, kao što je na primer Rumunija, dugogodišnja članica Evropske unije, što potkrepljuje očekivanja da Srbija uđe u krug zemalja investicionog ranga“, zaključio je Mali.

Izuzetno interesovanje međunarodnih investitora za dvanaestogodišnju obveznicu u evrima predstavlja još jednu potvrdu njihovog poverenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti naše zemlje, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

„Snažno interesovanje međunarodnih investitora za ulaganje u hartije Srbije na rok od 12 godina potvrđuje činjenicu da je Srbija i u veoma turbulentnom kriznom periodu pokazala umeće i znanje da očuva stabilnost i uravnoteženo investiciono okruženje“, ocenila je guverner Jorgovanka Tabaković.

(Fonet)

Check Also

Američke vlasti kontaktiraju Moskvu u vezi sa svemirskim nuklearnim oružjem! — Wall Street Journal

Kako navodi izdanje, predstavnici administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, takođe su pokušali da apeluju na …