“Otadžbina”: Aleksandar Vučić se odriče Kosova, ali ga Rusi u tome sprečavaju

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da on neće lako priznati samoproglašenu republiku Kosovo je skandalozna imajući u vidu da on nije rekao da neće priznati nezavisno Kosovo nego samo da neće lako priznati ovu separatističku tvorevinu.

Čudi da je jedna ovakva izajva data u prisustvu novog srpskog patrijarha na koju on nije reagovao nego je mudro ćutao.

U poslednje vreme svedoci smo čestog cviljenja, zapomaganja, u suštini krajnjeg očaja predsednika Srbije nad pritiskom SAD i EU da isti potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum sa južnom srpskom pokrajinom uz njeno priznanje i obostrano otvaranje ambasada u Beogradu odnosno Prištini.

Nova amarička administracija to ništa i ne krije i jasno kaže da bi samo otvaranje obostranih diplomatskih predstavništava zadovoljilo američku stranu.

Ovakav sled političkih događaja je rezultat katastrofalne nacionalne i državne politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On se ponaša po onoj narodnoj izreci da „loš pas navodi vuka na tor“.

U devet godina svoje vladavine on nema nikakvu platformu za rešenje statusa Kosova i Metohije. O srpskoj platformi nikada nije raspravljala ni Vlada ni Skupština Srbije. O srpskoj platformi jedino zna Aleksandar Vučić i možda njegova bliža familija.

Briselskim sporazumom je Albancima dao sve. Ono što Amerikanci i njihovi zapadni saveznici nisu uspeli bombama da ostavare Aleksandar Vučić im je dao u miru i na tacni.

Predao im je i sudstvo i policiju, i civinu zaštitu i telekomunikacije i vojsku Kosova. Srbe je izveo na separatističke izbore čime je de fakto preko svoje „Srpske“ ili bolje reći kvislinške liste legitimizovao i legalizovao secesinističku vlast u Prištini. I šta posle svega može da očekuje nego priznanje samoproglašene republike Kosovo.

Za svoje neuspehe u vođenju nacionalne i državne politike optuživao je prethodne režime. Zaboravljajući pritom da su oni imali platformu koja je usvojena u Skupštini Srbije i za koju je i Aleksandar Vučić i njegova ondašnja SRS glasala.

Ta platforma je Albancima jedino nudila autonomiju i ništa drugo i ništa više. Stepen autonomije treba da bude ostvaren pregovorima Beograda i Prištine. Ahtisarijev plan koji je Srbima davao mnogo više od onog što nudi Briselski sporazum je vlada Vojislava Koštunice odbila. Skupština Srbije je apsolutnom većinom to odbijanje prihvatila.

Politika Aleksandra Vučića je politika trgovine sa južnom srpskom pokrajinom. Nedosledna, neodgovorna, neozbiljna, izdajnička. Setimo se samo njegovih reči da mi na Kosovu nemamo ništa iako nam međunarodno pravo garantuje da je KiM deo države Srbije. Očito je da je predsednik Srbije u svađi sa pravnom naukom.

Mnogo puta dok on nije otiša u Hag sastajao se sa Hašimom Tačijem navodno deleći teritoriju KiM odnosno južne Srbije dajući Albancima naše za naše. Ti susreti su bili u Parizu, Milanu, Njujorku… Umesto da se drži međunarodnog prava on politički šibicari.

Želeći da od albanske strane dobije mrvice ne bi li to srpskom narodu predstavio kao pobedu. Ovaj srpski političar iz Čipulića kod Bugojna zaboravo je samo jednu stvar da Srbima ne može da prodaje „rog za sveću“ niti „kilo za tri frtalja“. Jer oko Kosova nema cenkanja. Rezolucija 1244 SB jasno kaže da je ono deo Republike Srbije.

Međutim, ono što može da ohrabri građane Srbije jeste činjenica da iako Aleksandar Vučić bude potpisao sveobuhvatni morovni sporazum sa Prištinom to Albancima ništa neće da znači.

Jer kako pre neki dan reče jedan mlađani političar iz Prištine, normalno albanski jer u Prištini više nema Srba, da prijem „Kosova“ u UN ne zavisi ni od Beograda, ni od Prištine, ni od Njujorka, ni od Londona ili Brisela nego od stava Ruske Federacije. U poslednje vreme svi ruski zvaničnici su jasno i nedvosmisleno kazali Vučiću da i u slučaju da on prizna samoproglašenu republiku Kosovo da će Rusi na zahtev takvog Kosova za prijem u UN staviti veto.

Ovakva pozicija ruske strane razotkriva i razobličuje izdajničko političko delovanje predsednika Srbije. Predsednik Srbije se odriče južne srpske pokrajine ali ga Rusi u tome sprečavaju.

I ono što građani Srbije treba da znaju da nikakva trgovina Kosovo za Krim za Moskvu ne dolazi u obzir, jer zašto bi Rusija svojim priznanjem samoproglašene republike Kosovo širila granice NATO pakta. Možda se takva politika odvijala u vreme Gorbačova i Jeljcina ali se ne odvija u vreme Vladimira Putina.

Kosovska Mitrovica
25.02.2021. godine

Check Also

Počinje pregrupisavanje armija u Evropi! Prave se novi savezi!

Zašto Velika Britanija sklapa odvojene vojne sporazume sa drugim državama ako su sve te zemlje …