Turski medij: Bajden je u pravu, Putin jeste ubica – Ubio je američku hegemoniju

Bela kuća  tačno prema očekivanjima, nije prihvatila ponudu Vladimira Putina da sa Džoom Bajdenom narednih dana razgovara tako da to mogu da onlajn prate svi u Rusiji i Sjedinjenim Država.

Portparolka Bele kuće, DŽen Psaki, rekla je da povodom inicijative ruskog lidera još ne postoji nikakva pozicija, ali da se kontakti sa ruskim rukovodstvom nastavljaju.

Obraćajući se novinarima, još je (uvredljivo za Rusiju) dodala:

„Obavestiću vas ako o toj ponudi budemo razmišljali. Predsednik Bajdena već razgovarao sa predsednikom Putinom, a postoje svetski lideri sa kojima još uvek nije.U svakom slučaju, predsednik će sutra biti u Džordžiji i prilično je zauzet“.

Zamenik portparola Stejt departmana Džalina Porter je nekoliko sati kasnije izjavila:

„U našim odnosima sa Rusijom postoje oštri uglovi koje nećemo zaglađivati. Naši odnosi sa Moskvom ostaju izazov za koji smo spremni. Mi želimo predvidljivost i stabilnost u odnosima, pa ćemo biti konstruktivni kada je to u našem interesu. Ali, s obrizom na držanje Rusije poslednjih meseci – postojaće i sfere i elementi odnosa koji će biti antagonistički“.

U svetskoj štampi se, inače, množe komentari koji nisu nimalo po volji ni Bajdenu ni Psaki.

Kolumnista turskog lista „Sabah“ – Berkan Tutar – napisao je:

„Novi predsednik Sjedinjenih Država, gospodin Džo Bajden, koji je rekao da će davati prednost demokratiji i diplomatiji (nad vojnom silom), prekršio je sve konvencije izjavom o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Zapravo, pokazao je izrazitu histeričnu reakciju osobe koja se našla u veoma teškoj situaciji. Od argumenata, Bajden je naveo „ponovljeno Putinovo mešanje u američke izbore“. Posebno je bolno za porodicu Bajden bilo širenje informacija da su umešani u korupciju u Ukrajini. Ali, to je lično, a glavno je – nešto drugo“.

Tutar je ironično dodao: „Bajden je u pravu. Putin jeste ubica. Ubio je američku hegemoniju. Globalnu hegemoniju koju su uspostavile SAD posle hladnog rata. Tako se osvetio za raspad SSSR , je nazvao najvećom geopolitičkom tragedijom 20. veka. Prisetimo se … Putin je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 2007. izazvao Sjedinjene Države poručivši im da svetom ne može vladati jedna država. Potom je tokom rata u Gruziji 2008. godine zadao kobni udarac položaju Sjedinjenih Država kao jedine supersile koja je to bila od 1991. godine. Intervencijom u Ukrajini 2014. i operacijom u Siriji 2016. okončana je američka strategija borbe protiv terorizma. Tako su se otvorila vrata multipolarnog sveta“.

Turski komentator je tekst zaključio rečima:

„Sada Moskva preti indopacifičkoj strategiji Vašingtona. Rusija nije dozvolila Sjedinjenim Državama da stvore azijski NATO, jer se Indija- pod uticajem Rusije – nije usudila da se pridruži antikineskom bloku sa Australijom i Japanom. Dakle, Sjedinjene Države trpe jedan za drugim geopolitički poraz u različitim delovima sveta“.

Check Also

Pravoslavlje u borbi za čast i nezavisnost otadžbine!

Poziv Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila da se proglasi božićno primirje u Ukrajini i …