Asteroid prošao pored Zemlje – Sledeći put neće biti tako bezbedno – VIDEO

Svemirska stena široka 340 metara nazvana “Apophis” bezbedno je zazviždala pored Zemlje 6. marta.

Sledeći put kada se vrati, 2029. godine, neće biti toliko neprimetno: “Apophis” će doći na 40.000 kilometara od planete, proleteće iznad regije u kojoj orbitiraju neki visoko leteći sateliti.

To će biti prvi put da će astronomi moći da gledaju, tako veliki asteroid, kako prolazi tako blizu nas.

Prošlonedeljni prelet pružio je naučnicima priliku da testiraju svetski planetarni odbrambeni sistem, u kojem astronomi brzo procenjuju šanse da asteroid pogodi Zemlju dok prate njegov put preko noćnog neba.

„To je protivpožarna vežba sa pravim asteroidom“, kaže Vishnu Reddi, planetarni naučnik sa Univerziteta Arizona u Tusonu koji je koordinirao posmatračkom kampanjom.

Prolet “Apophisa” ističe koliko su astronomi naučili o asteroidima u blizini Zemlje – i koliko još moraju da nauče.

Od 1998. godine, kada je NASA započela najveću potragu za bliskozemaljskim asteroidima, naučnici su otkrili više od 25.000 njih.

A ispostavilo se da je 2020. godina bila rekordna za otkrića.

Uprkos tome što je pandemija COVID-19 prekinula mnoga istraživanja, astronomi su tokom godine katalogizirali 2.958 ranije nepoznatih asteroida sa Zemlje (pogledajte „Svemirske stene“).

Veliki broj došao je iz oblasti Catalina Ski Survei, koja koristi tri teleskopa u Arizoni, za lov na preteće svemirske stene.

Operacije su na kratko zatvorene prošlog proleća zbog pandemije, a šumski požar u junu prouzrokovao je duže zatvaranje ali je istraživanje Cataline ipak otkrilo 1.548 objekata blizu Zemlje.

Među njima je bio i retki „minimun“ nazvan 2020 CD3, sićušni asteroid prečnika manje od 3 metra koji je privremeno zarobila Zemljina gravitacija.

Minimoon se odvojio, od sile gravitacije Zemlje, prošlog aprila.

Još jedna serija otkrića prošle godine – 1.152 – stigla je iz anketnih teleskopa Pan-STARRS na Havajima.

Nalazi su obuhvatali objekat nazvan 2020 SO, za koji se ispostavilo da nije asteroid, već zaostali raketni pojačivač koji se petljao u svemiru otkako je pomogao lansiranju NASA-ine misije na Mesec 1966. godine.

Propuštene šanse

Neki od asteroida otkriveni prošle godine približili su se Zemlji – najmanje 107 ih je prošlo planetu na udaljenosti manjoj, one od Meseca.

Prošlogodišnje “šišanje Zemlje”, uključivalo je majušni asteroid 2020 KG, koji je u avgustu “obrijao” našu planetu, na samo 2.950 kilometara iznad Indijskog okeana.

To ga je učinilo najbližim poznatim preletom – rekordom, koji je samo tri meseca kasnije oborio još jedan mali objekat, 2020 VT4.

Taj je prošao na manje od 400 kilometara od planete i primećen je tek 15 sati nakon što je prozujao.

Da je udario, verovatno bi se raspao u Zemljinoj atmosferi.

Nedavni pokušaj posmatranja “Apophisa” naglašava kako astronomi širom sveta mogu zajedno raditi na proceni pretnje koju predstavljaju asteroidi, kaže Reddi.

„To je bio ogroman međunarodni napor”, kaže on, „i mnogo zabave.”

Dok se Apophis ponovo pojavi, za osam godina naučnici će imati još detaljniji popis pretećih svemirskih stena.

Borba.Info

Check Also

NLO primećen prilikom sletanja Bajdenovog aviona, na aerodrom u Los Anđelesu!

Dvojica posmatrača aviona odlučila su da prate let aviona američkog predsednika Džoa Bajdena, na nebu …