Ovo se neće dobro završiti: Rusija gomila vojsku na granici Ukrajine i očekuje sukob sa Amerikom

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da iz Kaspijskog u Crno more premešta više od 10 plovila svoje mornarice.

U taj manevar spadaju i brodovi za iskrcavanje i artiljerijski ratni brodovi.

Cilj tog premeštanja je učešće u vežbama, prenosi Rojters na osnovu izveštaja novinske agencije Interfaks.

“Kao deo vežbi u zimskim uslovima, više od 10 amfibijskih i artiljerijskih brodova i drugih plovila iz južnog vojnog okruga sprovode medjuflotni prelazak iz Kaspijskog u Crno more”, saopšteno je danas iz ministarstva, navodi agencija.

Rojters prenosi da su Ukrajina i njeni zapadni saveznici izrazili zabrinutost zbog nagomilavanja ruske vojske u blizini ukrajinskih granica, a Moskva je poručila da će njene snage ostati prisutne dokle god to bude potrebno i da ne predstavljaju nikakvu pretnju.

Agencija navodi da je u utorak ruska vojska najavila da započinje planiranu proveru borbene gotovosti svojih snaga kojom će ovog meseca biti obuhvaćeno više od 4.000 vežbi.

Nezavisni analitičari ovo tumače drugačije i ističu da je gomilanje ruske vojske na granicama Ukrajine direktna pretnja Ukrajini, Americi i NATO.

Iz ruskih obaveštajnih krugova procurili su podaci da je izvesna namera Ukrajine da napadne svim sredstvima Donbas a da će joj u tome pomoći Amerika, što je već saopštio Vašington.

Ovi pokreti ruske vojske se tumače kao spremnost Rusije da se umeša u rat u Donbasu. Ukoliko se to dogodi teško da će se na Donbasu završiti, očekuje se da će tada ruska vojska produžiti do Odese a moguće i do Kijeva.

Webtribune.rs,Tanjug)

Check Also

Pravoslavlje u borbi za čast i nezavisnost otadžbine!

Poziv Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila da se proglasi božićno primirje u Ukrajini i …