Ukrajina preti Rusiji otvorenim ratom, ako proradi “Severni tok 2”!

Puštanje gasovoda Severni tok 2 čini Ukrajinu ranjivijom na rusku invaziju, rekao je lider ukrajinske državne energetske kompanije Naftogas Jurij Vitrenko, u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Nedostatak fizičkog tranzita povećava šanse za potpuni rat između Ukrajine i Rusije, sa svim mogućim posledicama.

Prema rečima Vitrenka, ovaj gasovod udvostručuje isporuku gasa iz Rusije u Nemačku zaobilazeći Ukrajinu preko Baltičkog mora i pretvara ukrajinski sistem za transport gasa u gomilu starog metala.

Ako tranzit nije potreban, nema više odvraćanja, naglasio je Vitrenko.

Nemačko ministarstvo privrede je prošle nedelje zaključilo, da gasovod Severni tok 2, ne ugrožava snabdevanje gasom Evropske unije i svoje mišljenje prosledilo nadležnoj Saveznoj agenciji za energetiku, koja donosi konačnu odluku o njegovoj sertifikaciji.

Utvrđeno je da je cevovod pouzdan.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovoj vesti možemo dodati i onu prema kojoj su, u kontekstu trenutnih brzorastućih tenzija u Donbasu između ukrajinske vojske i proruskih pobunjeničkih snaga, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i nemačka savezna kancelarka Angela Merkel, razgovarali na klimatskom samitu u Glazgovu.(Merkel obavlja samo tehnički, do uspostavljanja nove vlade, koja bi trebalo da bude formirana, do kraja godine).

„Tokom sastanka u Glazgovu sa Angelom Merkel, razgovarali smo o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u Donbasu i tekućim pregovorima o miru, energetskoj krizi u Evropi i načinima njenog prevazilaženja, kao i o aktuelnim pitanjima ukrajinsko-nemačkih odnosa“, napisao je Zelenski, na Tviteru.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Gasovod Severni tok 2 od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke sastoji se od dve linije ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Gasprom je 10. septembra objavio potpuni završetak izgradnje.

Međutim, neke zemlje EU pokušavaju da učine sve da pooštre sertifikaciju.

Moskva je saopštila da će sporazum o tranzitu gasa u Evropu preko Ukrajine ostati na snazi za ceo period njegovog važenja, a posle 2024. godine obim tranzita će biti određen ekonomski izvodljivim i tehničkim stanjem ukrajinskog gasnotransportnog sistema.

I pozvali su da se prekine politizacija komercijalnog projekta, koji koristi i Rusiji i Evropskoj uniji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …