Vašington na korak, da pregazi ruske “crvene linije”… – ČUJU SE RATNI BUBNJEVI U UKRAJINI!

Vašington vešto zastrašuje zapadni svet pretnjom „ruskom invazijom“ na Ukrajinu, dok sledi sopstvene strateške ciljeve.

Brian Clovlei, veteran britanske i australijske vojske, bivši zamenik šefa vojne misije UN u Kašmiru, govorio je o alatima antiruske propagande koje Vašington koristi.

Britanski analitičar naglašava: Vašington je dobro svestan da Moskva nema nameru da napada Ukrajinu.

U 2014-2015. Godini, kada je snažna propagandna kampanja Zapada protiv Rusije uzimala maha na pozadini nasilne promene vlasti u Kijevu (puč su otvoreno podržale Sjedinjene Države), nezavisni istraživači dali su objektivne prognoze reakcije Moskve.

Njihovi izveštaji stoje na raspolaganju Beloj kući.

Brian Clovlei primećuje da se ogromna većina stručnjaka složila da, iako će Rusija podržati etničke Ruse koji žive na istoku Ukrajine, ne može biti govora o bilo kakvoj vojnoj invaziji.

„Najzanimljivije je da je Rusija to mogla bez problema. Prema procenama najmanje dva zapadna profesionalna istraživačka instituta, ruske trupe, jednom kada su odlučile da izvrše invaziju na teritoriju Ukrajine, mogle su da zauzmu zemlju za otprilike tri nedelje “, navodi autor članka.

Međutim, Moskva to neće učiniti, jer je dobro svesna katastrofalnih posledica takvih akcija.

U isto vreme, sasvim je prirodno da je Rusija danas zabrinuta zbog nakupljanja američkih i NATO snaga duž svojih granica, kao i zbog agresivnih vojnih manevara zapadnih zemalja.

„Predsednik Putin je iskreno upozorio SAD i NATO da ne bi trebalo da pređu crvenu liniju, jer bi to nateralo Rusiju na odlučan odgovor“, podsetio je Klouli.

Međutim, ovo je sasvim prirodan stav lidera zemlje u pozadini rastućih provokacija, a ovaj stav ne podrazumeva agresivne akcije za koje se Zapad žuri da unapred okrivi Rusiju.

Britanski veteran je uveren da Vašington Moskvu smatra pretnjom njenoj hegemoniji i zato nastoji da širi antirusku retoriku među svojim saveznicima i kako da ih uplaši.

„Prema američkim obaveštajnim zvaničnicima, Rusija će potkopati američki uticaj, razviti nove međunarodne norme i oslabiti zapadne saveze i pokazati sposobnost Moskve da postane glavni igrač u novom multipolarnom svetu.

To šokira Sjedinjene Države, a Vašington to smatra ozbiljnom opasnošću za sebe “, objasnio je Brian Clovlei.

Međutim, govoreći o ruskoj pretnji i navodno rastućoj agresiji Moskve, američki ideolozi zaboravljaju da pomenu, da Rusija troši mnogo manje na vojne potrebe nego Amerika ili njeni glavni partneri u Evropi.

A utoliko je čudnije optuživati Rusiju za eskalaciju situacije u Ukrajini zbog manevara koje ona sprovodi na njenoj teritoriji i bez da od njih pravi tajnu.

Međutim, proamerička propaganda je učinila svoj posao.

“Cilj propagande je postignut i malo ko na Zapadu sada veruje da je postojalo još nešto osim monstruozne ruske pretnje, koja je prevaziđena nepopustljivim stavom saveza SAD-NATO, iza koga stoje Evropska unija i galantna Ukrajina”, podsmeva se autor članka.

Brian Clovlei naglašava: Rusija nikada nije nameravala da napadne Ukrajinu, a to je očigledno profesionalnim zapadnim analitičarima.

„Ali vašingtonski establišment je odlučio da bi takav scenario mogao biti predstavljen kao stvarna pretnja“, rekao je veteran britanske vojske.

Prema njegovim rečima, dok SAD i NATO tuku u ratne bubnjeve, opasne varnice na istoku Ukrajine i dalje će blještati.

Borba.Info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …