VRAĆA SE TORLAK: Srbija prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V!

On je ukazao da je Institut Torlak renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom koja ima odlične naučnike i stručnjake.

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju «Gamalej» potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na Torlaku i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina Sputnjik Ve protiv korona virusa.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik Ve, saopšteno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i predsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i direktor «Gamaleja» Aleksandar Gincburg.

Ministar Popović je podsetio da su validacione serije vakcine iz Torlaka prošlog meseca poslate na proveru u Institut Gamaleja.

Direktor Instituta «Gamalej» Aleksandar Gincburg izrazio je zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u Torlaku.

On je ukazao da je Institut Torlak renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom koja ima odlične naučnike i stručnjake.

Gincburg je zahvalio ministru Popoviću na poverenju koje srpski narod i srpsko državno rukovodstvo ukazuju vakcini Sputnjik Ve, a koju je razvio Institut «Gamalej», istakavši da je u ovom trenutku to vakcina sa najvišom potvrđenom efikasnošću na svetu od preko 94 odsto.

Direktor «Gamaleja» prihvatio je poziv ministra Popovića da poseti Republiku Srbiju u cilju produbljivanja naučne i tehnološke saradnje između Srbije i Rusije.

Fakti

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …