SAD pripremaju Skandinaviju za arktički rat sa Rusijom! – Finska i Švedska će prve izdati…

„Aktivne akcije Sjedinjenih Država na ovoj teritoriji ne ostavljaju sumnju da je arktički izazov priprema za hipotetički, arktički rat sa Rusijom.”

Sjedinjene Države aktivno uključuju skandinavske zemlje u arktičku konfrontaciju sa Rusijom: o tome svedoče međunarodne vojne vežbe Arctic Challenge, koje se održavaju na Arktiku.

Ovo mišljenje izneo je grčki politikolog Paul Antonopulos.

Autor publikacije pojašnjava: Arktički manevri uz učešće značajnih snaga američkog vazduhoplovstva odvijaju se na finskom aerodromu Rovaniemi, norveškoj vazduhoplovnoj bazi Bodo i na teritoriji švedske baze Lulea.

Stoga je jasno da Vašington nastoji da poboljša vojnu interakciju između skandinavskih zemalja i američkog vazduhoplovstva u arktičkom regionu.

Glavni taktički manevri Arktički izazov, koji se održavaju već nekoliko godina, pokazuju da Sjedinjene Države poboljšavaju i jačaju svoje odnose sa svim arktičkim zemljama, sa izuzetkom Rusije, piše Antonopulos.

Ruska ambasada u Sjedinjenim Državama nazvala je ove vežbe provokativnim.

Takođe, prema ruskoj strani, takvi manevri protivreče izjavama Vašingtona o mirnom razvoju Arktika.

Zapravo, primećuje grčki analitičar, manevri koje sponzorišu SAD uključuju značajne snage, uključujući marince i eskadrilu mornaričkih lovaca F / A-18 Hornet.

„Treba imati na umu da se Norveška i Finska direktno graniče sa Rusijom, a zapravo je aerodrom Rovaniemi jedna od najbližih stranih vazduhoplovnih baza Murmansku.

U stvari, nalazi se na vratima Rusije na Arktik, – primetio je autor članka.

„Aktivne akcije Sjedinjenih Država na ovoj teritoriji ne ostavljaju sumnju da je arktički izazov priprema za hipotetički arktički rat sa Rusijom.”

Moskva, međutim, ne miruje: vežbe ruske Severne flote pobegle su u Barencovo more, u kojima se očekuje da učestvuje oko 20 ratnih brodova i podmornica, kao i 10 aviona i helikoptera.

„Ovi manevri su dizajnirani da pripreme Rusiju za bilo kakve napade neprijateljskih snaga u arktičkom regionu“, kaže grčki analitičar.

Arktik je bogat ugljovodonicima i drugim vrednim prirodnim resursima.

Pored toga, ledeni pokrivač na Arktiku se smanjuje svake godine.

Pojavljuju se novi pomorski putevi, koji otvaraju široke ekonomske mogućnosti.

Zbog toga Sjedinjene Države pokušavaju da ograniče prisustvo Rusije, svog glavnog konkurenta na svetskoj sceni, u ovom perspektivnom regionu.

Moskva shvata da prostrana arktička obala nije samo bogatstvo Rusije, već i izvor ozbiljne pretnje, piše Paul Antonopulos.

Zbog toga zemlja aktivno razvija infrastrukturu u ovom regionu, gradi nove objekte i jača svoje vojno prisustvo.

Prema grčkom analitičaru, Murmansk ima posebnu ulogu u ruskim planovima za razvoj arktičkog regiona.

„To je najveći grad severno od Arktičkog kruga i jedna od najvažnijih arktičkih luka“, ističe politikolog.

Zbog svog geografskog položaja i strateškog značaja, Murmansk je takođe predmet velike pažnje Sjedinjenih Država, kaže se u članku.

„Iz tog razloga finski aerodrom Rovaniemi privlači Sjedinjene Države: Vašington nastoji da to postane kamen temeljac infrastrukture pritiska na Rusiju na Arktiku“, rekao je grčki stručnjak.

– Švedska baza Lulea, takođe je na manje od 800 kilometara od Murmanska.

Za Arktik ovo nije tako velika udaljenost. ”

Paul Antonopoulos ističe da same Sjedinjene Države ne mogu da obuzdaju sve veći uticaj na Arktiku.

Stoga Vašington nastoji da ojača interakciju sa skandinavskim zemljama.

Međutim, autor članka veruje da jačanje američkog prisustva u Skandinaviji, iako će izazvati odmazde iz Moskve, neće moći da ometa sprovođenje njene arktičke strategije.

S druge strane, agresivne akcije Vašingtona mogu da izazovu ozbiljne geopolitičke posledice.

„Finska i Švedska nisu članice NATO-a ali zapravo, ponašaju se kao da su deo Alijanse“, primećuje Antonopulos, podrazumevajući učešće ovih zemalja u arktičkom izazovu.

„To će uticati na geopolitičku situaciju ne samo na Arktiku, već i na Baltičkom moru – u regionu u kome je do sada ostao„ hladan mir “između Rusije i evropskih država.

Borba.Info

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …