NATO pokazao, kako planira da potopi ruske brodove ali nije lako razbesneti Rusiju…

Oružane snage Severnoatlantske alijanse otvoreno uvežbavaju napade na ruske ratne brodove, prikrivajući svoje manevre razgovorom o potrebi zaštite civila od akcija Ruske Federacije.

O tome je u svojoj kolumni za portal Anti-Bellum govorio Rick Rosoff, američki vojni analitičar i osnivač Stop NATO-a.

Prema autoru, 2. jula, oružane snage NATO izvele su vežbu PVO u Crnom moru.

Istovremeno, operacija je izvedena nezavisno od globalnih manevara Sea Breeze 2021., koji se trenutno odvijaju u istom regionu.

I, primećuje Rick Rosoff, takve vežbe, očigledno, ne treba smatrati mirnom akcijom – kao što je pokazao incident sa britanskim razaračem HMS Defender, NATO u Crnom moru spreman je za gotovo sve, sve do direktne objave rata.

Zvanično proglašeni cilj proteklih vežbi PVO je „poboljšanje saradnje u okviru Alijanse, razvoj vazdušno-pomorskih komunikacija i jačanje odnosa između saveznika“.

U stvari, napominje autor, takvu formulaciju treba shvatiti isključivo kao pripremu za rat sa Rusijom u Crnom moru i na njegovoj obali.

Borbene letelice iz Grčke, Rumunije i Turske učestvovale su u ovoj apstraktnoj, ako ne i izmišljenoj operaciji.

Pored toga, NATO je odlučio da koristi vazdušne sisteme za otkrivanje i navođenje u vazduhu AVACS, kao i vojno-transportne letelice C-27.

Pa, mnogo je zanimljivije učešće u manevrima tri ratna broda iz stalne mornaričke grupe NATO-a.

Govorimo o fregati italijanske mornarice „Virginio Fazan“, fregati „Regina Maria“ rumunske mornarice, kao i o turskoj višenamenskoj fregati klase „Barbaros“.

Svi oni trebali su da budu uključeni u manevre Sea Breeze – 2021. i, očigledno, bili su u Crnom moru, krećući se pravo do ukrajinskih luka.

Međutim, mornarička komanda NATO-a odlučila je da ih koristi u drugim vežbama u kojima su fregate dobile posebnu ulogu.

Kao što je zabeleženo u specijalnom saopštenju za štampu NATO-a, „vežbe na integraciji vazdušne i morske flote pokazuju sposobnosti NATO-a, spremnost i odlučnost da zaštiti stanovništvo savezničkih zemalja“.

Istovremeno, Alijansa veruje da njihovi brodovi i avioni deluju samo mirno i na sopstvenoj i na stranim granicama.

Prema Rosoff-u, ovo je izuzetno izvanredna ocena sopstvenih aktivnosti NATO-a, čije snage redovno ugrožavaju bezbednost Rusije, bukvalno je provocirajući da uzvrati agresivnim akcijama.

Naravno, nedavni incident sa razaračem HMS Defender pokazao je da nije tako lako razbesneti rusku stranu ali to, po svemu sudeći, ne zaustavlja lidere vojnog bloka.

Još je znatiželjniji način na koji stručnjaci vojnog bloka tumače zaštitu svog stanovništva.

Dakle, tokom vežbe lovci F-16 turskog vazduhoplovstva počeli su da simuliraju napade na NATO brodove, koji su, pak, pokušali da odbiju napad.

Paralelno sa ovim, grčki i rumunski F-16 izveli su manevre za čišćenje vazdušnih grupa od navodnog neprijatelja.

Kao rezultat, kada su brodovi završili, sve se pretvorilo u punopravnu vazdušnu bitku.

Kao što je ironično primetio Rick Rosoff, nije teško pretpostaviti da su italijanske, turske i rumunske fregate, dajući veću verodostojnost onome što se dešava, verovatno podigle ruske zastave na svoje jarbole.

Posle takvih detalja, izjave štaba savezničke vazduhoplovne komande brigadnog generala Endrjua Hansena o mirnim akcijama NATO brodova izgledaju još licemernije.

U stvari, alijansa je jasno pokazala kako će potapati ruske brodove, mirno nazivajući čitavu operaciju zaštitom civila.

Očigledno je, rezimira Rick Rosoff, da će zemlje NATO-a, do kraja negirati svoj agresivan odnos prema Rusiji.

Borba.Info

Check Also

Zašto Ukrajini neće pomoći lovci F-16 i moćne odbrambene linije

Borbe u Ukrajini se razvijaju veoma dinamično. Situacija na ratištu se značajno menja, svakih nekoliko …