HRVATSKA PEVAČICA: Neću da ispunjavam uslove diktatora!

Ana Uršula Najev je splitska umetnica. Koncert se trebao održati sutra na splitskoj Rivi.

Ja neću da delim svoje fanove na vakcinisane i nevakcinisane! To je dno dna i neću da ispunjavam uslove diktatora.

Pevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi, a sudeći po cenama Covid testova očito i klasnoj osnovi, za mene je isto što i pevanje na Hitlerovoj proslavi godišnjice braka.

“Još jednom, sa velikom tugom i gorčinom objavljujem da neću pristati ni na jedan koncert na koji ne može doći moja majka, moja prijateljica ili bilo koji drugi ljubitelj mog rada koji ne zadovoljava uslove vladajućih diktatora”, rekla je Ana Najev, ali i napisala pesmu o zabrani.

U četvrtak su na snagu stupile nove epidemiološke mere.

Nove mere odnose se većinom na okupljanja osoba koje imaju EU digitalnu potvrdu – za okupljanja na kojima sudeluju te osobe nema ograničenja broja okupljenih, kao ni ograničenja trajanja okupljanja.

Ipak, za ovakva događanja tražiće se saglasnost lokalnih vlasti.

Ana Uršula Najev je splitska umetnica.

Posljednjih meseci vredno je s čak osam vrhunskih muzičara pripremala glazbenu priču “For Amy” posvećenu Amy Winehouse.

Koncert se trebao održati sutra na splitskoj Rivi.

No, s obzirom na nove mere, mlada glumica i pevačica je izvestila kako se ovaj događaj ipak neće održati, jer kako kaže “s velikom tugom i gorčinom objavljujem da neću pristati ni na jedan koncert na koji ne može doći moja majka, moja prijateljica ili bilo koji drugi ljubitelj mog rada koji ne zadovoljava uslove vladajućih diktatora.”

Njenu objavu prenosimo u celosti.

– Dosad sam se suzdržavala od većeg javnog diskursa na ovu temu.

Sutra je trebalo da održim koncert “For Amy”, muzički projekat koji sam sa svojim bendom pripremala celo prošlo leto uz veliki emotivni, profesionalni, vremenski, fizički, umetnički, organizacijski i financijski ulog.

Program na Rivi otkazan je po naredbi vlasti.

Organizatori su se potrudili i prilagodili program novim uslovima– koncerti koji su ovih dana trebali biti održavani po gradu biće održani na drugim lokacijama i u drugim terminima uz kontrolirane uslove – potvrde o vakcinaciji ili dokaze o obavljenom negativnom Covid testu (koji košta kao Svetog Petra kajgana).

S velikim grčem i bolom u srcu javno izjavljujem kako koncert ne bih pristala održati i da smo u mogućnosti uskladiti termin.

Pevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi, a sudeći po cenama Covid testova očito i klasnoj osnovi, za mene je isto što i pevanje na Hitlerovoj proslavi godišnjice braka.

Svesno održavanje koncerta na kojem ne može prisustvovati moja porodica, moji prijatelji i moja publika bez da se prethodno vakcinišu ili izdvoje iznos skoro polovine troškova mesečnih režija izjednačavalo bi me sa ljudskim dnom.

Oštro osuđujem svaku legalizaciju mita (“vakciniši se i dobit ćeš besplatne karte za kazalište”) i terora (“vakciniši se ili nećeš ući u bolnicu osim ako ti fali pola noge”).

Apropo mita, predlažem vladajućima da promene strategiju i prilagode je korisnicima.

I dok deo mene strahuje da ću zbog javnog mišljenja koji se protivi mišljenju zakona koji krši sam sebe imati posledice apropo profesionalnih angažmana, drugi deo mene ima bol u i ne smatra budući život na njivi, tako lošim.

Još jednom, s velikom tugom i gorčinom objavljujem da neću pristati ni na jednom koncert na koji ne može da dođe moja majka, moja prijateljica ili bilo koji drugi ljubitelj mog rada koji ne zadovoljava uslove vladajućih diktatora.

Samo se srcem dobro vidi.

Newsflash.rs/Dalmacija.hr

Check Also

Bela kuća: Svi lovci F-16 prebačeni u Kijev biće raspoređeni na teritoriji Ukrajine, ne u inostranstvu!

Bela kuća je stavila tačku, na spor oko lokacija lovaca F-16 koji se prebacuju u …