SLOVENIJA OKREĆE LEĐA EU: Janša podržao Orbana i Mađarsku!

“Nametanje imaginarnih evropskih vrednosti bio bi najbrži put do kolapsa Evropske unije”

Premijer Slovenije Janez Janša osudio je zapadne članice Evropske unije zbog nametanja imaginarnih evropskih vrednosti i nepoštovanja lokalnih kultura.

Janša je podržao Mađarsku u borbi protiv LGBT sadržaja u školama i na televiziji, preneo ej Sputnjik pisanje Raša tudeja.

Već prvog dana predsedavanja Slovenije Savetom ministara Evropske unije, Janša je jasno stavio do znanja da se njegovi prioriteti možda neće poklapati sa prioritetima zapadnih sila Unije.

On se otvoreno usprotivio tome što Evropska unije promoviše svoje liberalne vrednosti u istočnoj i centralnoj Evropi, među kojima su i LGBT vrednosti.

“Nametanje imaginarnih evropskih vrednosti bio bi najbrži put do kolapsa Evropske unije”, naglasio je Janša.

“Evropska unija okuplja zemlje sa različitim tradicijama, sa različitim kulturama … postoje razlike koje treba uzeti u obzir i poštovati”, rekao je on.

Janša je, uz poljskog premijera, bio jedini čelnik EU koji je na samitu podržao mađarskog premijera zbog zakona o pripadnicima LGBT zajednice, a poput Viktora Orbana, sukobio se i s Briselom čije zvaničnike ume da nazove „neizabranim birokratima“, a zbog njihove kritike medijskih sloboda i sprovođenja vladavine prava i medijskih sloboda u Sloveniji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nije se saglasila sa Janšom, rekavši da su sloboda izražavanja, različitost i jednakost osnovne evropske vrednosti koje treba podržati, preneo je RT.

Sputnik

Check Also

Saudijska Arabija napustila petrodolar!

Dan ranije, prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman Al Saud najavio je da neće prisustvovati …