Ofanzivni imperijalizam Vjose Osmani: “Očekujemo da Srbija padne na kolena!”

“Vili Brant je jednom rekao da kada nedostaju reči, neko treba da padne na kolena…”

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila da je prisustvo SAD i međunarodne zajednice neophodno u regionu, sve dok “Srbija destabilizuje region”.

Ona je za nemački list “Špigl” rekla i da očekuje od Srbije da padne na kolena.

Vjosa Osmani je istakla da traži da se pronađu nestali i da srpska strana ne tematizuje zločine Miloševićevog režima i da je to “nasleđe zaštićeno”, prenosi Koha.

“Vili Brant je jednom rekao da kada nedostaju reči, neko treba da padne na kolena.

Upravo to očekujemo od Srbije – da padne na kolena”, rekla je Vjosa Osmani.

Osmani je takođe negirala ocenu nemačkog časopisa da zahtevi da se Srbija izvini za zločine na Kosovu nije doprineo ublažavanju situacije i rekla da pripada političkoj generaciji na Kosovu koja se bez oklevanja izražava i na Kosovu i u spoljnom svetu.

“Telo koje je teško povređeno ne zaraste šivanjem kože na površinu. U slučaju Kosova, to znači: Nastojim da pronađem nestale žrtve rata – to Srbija mora prihvatiti.

Za razliku od nestalih 2000. godine, gotovo trećina nisu Albanci. Svi oni zaslužuju pravdu.

Ali srpska strana ne tematizuje zločine koje je počinio Miloševićev režim, i još gore: ovo nasleđe je zaštićeno”. kazala je ona.

Ona je dodala da pripada generaciji političara koja se bez okolišanja obraća javnosti, prenosi Koha.

Na konstataciju novinara da VjosaOsmani koristi reč genocid bez pravne osnove, kada govori o zločinim Srba, ona kaže da je svesno odabrala taj pojam.

Kada se radi o radu Specijalnog suda, Vjosa Osmani kaže da ne želi da se meša u njegov rad i da Priština nema šta da krije.

“Važno je da nema moralne jednakosti izmedju onoga što je uradio srpski državni aparat i onoga što su pojedinci možda učinili”, rekla je Osmani i dodala da je izveštaj Dika Martija nepravedna mrlja koja prikriva istinu.

Na konstataciju novinara da je bivši predsednik privremenih institucvij Hašim Tači “američki hrt”, ona je kazala da se ne slaže sa tim i da ničije ime ne bi trebalo kaljati na taj način.

“Uprkos svim političkim razlikama koje sam imala sa Tačijem, niko ne bi trebalo da ga naziva američkim hrtom.

Tači je bio premijer i predsednik u istorijska vremena. Što se tiče odnosa sa SAD, oni ne zavise od osoblja političkog rukovodstva.

Oni su posebna veza koja nas drži zajedno”, rekla je Vjosa Osmani.

B92

Check Also

Ukrajina izvela raketni udar raketama dugog dometa, na Sevastopolj! Ima mrtvih i ranjenih!

Dana 23. juna 2024. godine, otprilike u 12:15, po moskovskom vremenu, režim u Kijevu je …