Sergej lavrov: Rusija je u stanju da predvidi, svaki neprijateljski potez, a samim tim i da ga uništi!

Za ovim su došle i pretnje da će, ako Moskva „u roku od nekoliko meseci“ ne prihvati „pravila igre“ utvrđena u Ženevi, biti izložena novom pritisku“.

Rusija će odgovoriti „oštro i odlučno“ na moguće akcije Sjedinjenih Država koje ne budu prijateljske, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu indonežanskom listu Rakyat Merdeka.

Pritom je naveo: „Pokušaji da se sa nama razgovara sa pozicije snage u startu su osuđeni na neuspeh.

Odgovorićemo oštro i odlučno na sve neprijateljske akcije“.

Lavrov je poručio Vašingtonu da sa Rusijom – ako zaista želi, kako tvrdi, stabilne i predvidljive odnose – mora sarađivati i komunicirati iskreno.

Lavrov je podsetio da su se Vladimir Putin i Džo Bajden u Ženevi dogovorili o otpočinjanju konsultacija o strateškoj stabilnosti na međuresornom nivou“.

Otkrivši da Bajden u Ženevi ništa krupno nije osporavao“, pohvalio je početnu retoriku Zapada o spremnosti za normalizovanje odnosa sa Rusijom, ali i otkrio:

„Bezmalo već sutradan posle sastanka u Ženevi, počeli su da agresivno posežu za starima direktivama.

Da govore u stilu: ukazali smo Moskvi, jasno smo je upozorili, izneli smo zahteve “.

Za ovim su došle i pretnje da će, ako Moskva „u roku od nekoliko meseci“ ne prihvati „pravila igre“ utvrđena u Ženevi, biti izložena novom pritisku“.

„Oglašavanje stare tvrde pozicije Vašingtona, odmah nakon razgovora u Ženevi, vrlo je indikativno, pogotovo što su evropske prestonice, `ulovivši` raspoloženje Velikog brata, odmah počele aktivno i radosno da mu pripevaju.

Suština svih tih izjava je: spremni smo da normalizujemo odnose sa Moskvom, ali prvo ona mora da promeni svoje ponašanje“.

Fakti

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …