Rusi ukopali tenkove na granici! – Naređena mobilizacija!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio je pomoć “srednjoazijskim saveznicima” ali uz opasnost od talibana i uticaja Islamske države, rekao je kako se uz “radikalno islamsku opasnost” povećava i “narkoopasnost”.

Oko 50 tenkova i druge vojne opreme iz ruskih vojnih baza u Tadžikistanu, stacioniranih kod Dušanbea i Bohtara, prebačeno je na poligon Harb-Majdon.

Poligon se nalazi na na avganistanskoj granici.

Tenkovi T-72 ukopali su se i zauzeli obrambene pozicije, piše moskovski list Komersant.

Rusija je nakon odluke SAD i NATO da se povuku iz Avganistana te napredovanja talibana na svim pravcima objavila da će zaštititi svoje saveznike i sprečiti mogući rat ili uticaj talibana na države Srednje Azije koje graniče s tom zemljom, a Moskva ih smatra sferom svog uticaja.

Tadžikistan je u sklopu vojnog proruskog saveza ODBK (Organizacija dogovora o kolektivnoj sigurnosti) zatražio vojnu pomoć zbog napetosti u Avganistanu.

Osim toga, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon objavio je, zasad, delimičnu mobilizaciju rezervnog sastava vojske i na granicu poslao još oko 20 hiljada rezervista.

Rusija koristi situaciju pa je pojačala svoje vojno i političko prisustvo u Tadžikistanu i celoj regiji.

Ovih dana u Uzbekistanu, u Surhandarinskoj oblasti, ruska i uzbekistanska vojska početi vojne vežbe uz južnu granicu s Avganistanom, a početkom avgusta već su najavljene i rusko-uzbekistansko-tadžikistanske vojne vežbe.

Poslednjih dana mnogi Avganistanci, među kojima je i puno vojnika lojalnih vlasti u Kabulu, pred naletom talibana traže utočište u Tadžikistanu, što izaziva izbegličku i humanitarnu krizu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio je pomoć “srednjoazijskim saveznicima” ali uz opasnost od talibana i uticaja Islamske države, rekao je kako se uz “radikalno islamsku opasnost” povećava i “narkoopasnost”.

Naime, Tadžikistan je na putu avganistanskog opijuma, a to je talibanima jedan od glavnih izvora finansiranja.

Lavrov povlačenje američkih snaga iz Avganistana proglašava “američkim porazom i fijaskom”, a na spekulacije o mogućoj ruskoj intervenciji dvosmisleno je rekao kako je “odgovor na to pitanje očigledan”.

Index.hr

Check Also

Bela kuća: Svi lovci F-16 prebačeni u Kijev biće raspoređeni na teritoriji Ukrajine, ne u inostranstvu!

Bela kuća je stavila tačku, na spor oko lokacija lovaca F-16 koji se prebacuju u …