Evo kako glasi odluka Etičkog odbora Lekarske komore Srbije, u vezi Dr Nestorovića…

Najpoznatija izjava koja je napravila pometnju u javnosti je sa konferenciji za medije 26. februara, da je “korona najsmešniji virus”.

Na sednici Etičkog odbora Lekarske komore Srbije održanoj polovinom juna utvrđeno je da profesor Branimir Nestorović nije prekršio etički kodeks i da su njegove izjave mogle da budu protumačene pogrešno, da nekoga dovedu u zabludu ili izazovu nedoumicu, potvrdio je za B92.net direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić.

On je precizirao da odluka Etičkog odbora nije obavezujuća i da je i drugačija, ne bi mogla da utiče na pravo dr Nestorovića da se bavi medicinom.

“Kolege su to podnele Etičkom odboru za mišljenje i on je dao svoje mišljenje, njegovo nije da sudi, niti ima pravo da oduzima licence. Samo Sud časti nakon takvih odluka i mišljenja može da opomene ili nekom oduzme licencu”, objasnio je Dinić.

Zahtev da se utvrdi da li je prof. dr Nestorović prekršio kodeks lekara pokrenula je u aprilu prošle godine grupa profesora Medicinskog fakulteta – Đorđe Alempijević, Aleksandar N. Nešković, Slobodan Savić i Srđan Milovanović, kao i penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije Elizabet Paunović.

Kako dodaje Dinić, pritužbe na račun Nestorovića pristižu još od početka epidemije koronavirusa, ali nije želeo da otkriva o čemu se tačno radi jer to treba da ostane poverljiva informacija Etičkog odbora i kolega koje su imale pritužbe.

Najpoznatija izjava koja je napravila pometnju u javnosti je sa konferenciji za medije 26. februara, da je “korona najsmešniji virus”.

Isto tako, ni odluke Etičkog odbora ne bi smele da budu dostupne za javnost, a u medijima se pojavio dokument gde, između ostalog, taj odbor na sednici održanoj 16. juna zaključuje “da su tačni navodi da je u predmetnoj predstavci prof. dr Branimir Nestorović u svojim nastupima u javnosti, povodom epidemiološke situacije, preko televizijskih i elektronskih medija u periodu februar – april 2020. godine iznosio određene konstatacije koje su mogle biti tumačene na različite načine”.

Dinić veruje da je dokument dostavio ili dr Nestorović lično ili neko od kolega koji su se žalili.

Na sednici je još jednom apelovano na sve lekare, kao što je i prošle godine u aprilu, da moraju da vode računa o svojim izjavama.

B92

Check Also

Sve krvavija bitka za Volčansk, Ukrajincima preti „kotlić”!

Bitka za Volčansk na harkovskom pravcu, postaje sve teža i krvavija – ruske snage svim …