PADA GRAD ZA GRADOM! – ZAPAD GUBI AVGANISTAN… – VIDEO

U Kunduzu je pod kontrolom vladinih snaga ostao samo aerodrom.

Talibani nastavljaju ofanzivu u Avganistanu i do sada su zauzeli prestonice tri provincije uključujući strateški važan Kunduz, rekli su lokalni zvaničnici.

Talibanski pobunjenici zauzeli su na desetine distrikta i graničnih prelaza prethodnih meseci nakon povlačenja stranih trupa nastojeći da osvoje nekoliko provincijskih prestonica uključujući Herat na zapadu i Kandahar na jugu, navodi Rojters.

Posle Kunduza danas su posle jednomesečnih borbi zauzeli Telekan, prestonicu provincije Takhar na severu Avganistana, oblasti koje pretnodno nisu kontrolisali, rekla su dva poslanika iz ove provincije.

U Kunduzu je pod kontrolom vladinih snaga ostao samo aerodrom.

Dva člana provincijskog saveta rekla su da su talibani zauzeli kancelariju guvernera i sedište policije posle celodnevnih borbi, kao i glavni zatvor odakle je oslobođeno 500 zatvorenika uključujući talibanskih boraca.

Ako Kunduz padne skroz u ruke talibana, biće to značajan uspeh za talibane i test njihove sposobnosti da zauzmu i zadrže teritoriju u svojim rukama, navodi AP.

U centru grada podignuta je talibanska zastava.

Borbe se još uvek vode za gradski aerodrom.

Kunduz se nalazi na strateškom raskršću i ima dobru povezanost sa severom Avganistana, kao i sa prestonicom Kabulom.

Poslanik Amrudin Vali rekao je da se od juče vode žestoke borbe.

“Sve vladine zgrade su pod kontrolom talibana, vojska je zadržala samo bazu i aerodrom odakle pruža otpor talibanima”, rekao je on.

Portparol bezbednosnih snaga najavio je da će vladine snage pokrenuti operaciju velikih razmera kako bi povratile izgubljene oblasti što pre.

Sa druge strane, portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da su talibani uglavnom zauzeli veći deo Kunduza i da se bliže aerodromu.

Tanjug

Check Also

Politico: Strategija EU da zaštiti svoju tehnologiju od Kine, nije uspela

Tačno godinu dana nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dala veliko …