Novi ruski udarni helikopter Mi-28NM, može se uporediti sa jurišnim avionom, bombarderom? – VIDEO

Nijedan borbeni helikopter na svetu ne može da se uporedi sa Mi-28NM po obimu rešenih borbenih zadataka i raznovrsnosti gađanih ciljeva“ – kategoričan je ruski konstruktor.

Novi udarni helikopter Mi-28NM se u ruskim stručnim krugovima po stepenu svoje vatrene moći i raznolikosti ubojnog arsenala koje može da upotrebljava, upoređuje sa jurišnim bombarderom.

U ovom momentu, nijedan borbeni helikopter na svetu ne može da se uporedi sa modernizovanim „Noćnim lovcem“ kada je u pitanju obim izvršenih borbenih zadataka koji mogu da se pojave na savremenom bojištu.

Kako je internet portal TASS rekao generalni konstruktor programa „Borbeni helikopteri“ iz Nacionalnog centra za konstruisanje letelica vertikalnog transporta (NCV) koji nosi ime M.L.

Mila i N.I.Kamova (sve se nalazi u okviru holdinga „Helikopteri Rusije, tačnije državne korporacije „Rosteh“) – Vitalij Šerbin, osnova odlika udarnog helikoptera Mi-28NM koja ga razlikuje od drugih letelica iste klase je njegova multifunkionalnost i veći izbor kada je u pitanja primena različitog spektra ubojnih sredstava.

„Udarni helikopteri Mi-28NM je za razliku od zapadnih i istočnih konkurenata u stanju da efikasno realizuje sve svoje zadatake bez obzira na doba dana i meteo-uslove, upotrbljavajući tom prilikom kompletnu gamu vođenog i nevođenog vazduhoplovnog naoružanja po širokom spektru potencijalnih ciljeva“ – rekao je Šerbin, a preneo internet portal RG.

Ovde nije samo reč o borbi sa standardnim ciljevima koje u svom opisu ima udarni helikopter, kao što su osnovni borbeni tenkovi i druga oklopna sredstva, zaklonjena i nezaklonjena neprijateljska živa sila itd.

Spisak ciljeva je proširen i na komandne punktove, čvorišta veze i komandovanja, magacine sa naoružanjem, protivvazduhoplovne sisteme, ali i teško utvrđene uporišne tačke neprijatelja koja se ne mogu uništiti drugim sredstvima.

„Ovakva multifunkcionalnost kada je u pitanju širina u odabiru borbenih zadataka i generalna nomenklatura potencijalnih ciljeva se ne razlikuje od vatrenih mogućnosti jurišnih bombardera (kao što je npr. Su-25 – primedba prevodioca).

Nijedan borbeni helikopter na svetu ne može da se uporedi sa Mi-28NM po obimu rešenih borbenih zadataka i raznovrsnosti gađanih ciljeva“ – kategoričan je ruski konstruktor.

U odnosu na bazičnu verziju „Noćnog lovca“ Mi-28N, kod nove letelice je za duplo povećana zona otkrivanja ciljeva kao i njene manevarske sposobnosti, integrisan je snažniji motor i dodato visokoprecizno naoružanje povećanog dometa i probojnosti.

Jedan od noviteta je i varijanta rakete klase vazduh-zemlja „Hrizantema“ koja sa visokim stepenom preciznosti može na daljinama 6,000+ metara da uništi tačkasti cilj.

Njena bojeva glava može da probije skoro 1,2 metra homogenog oklopa.

Takođe, tu se nalazi i raketa „Hermes-A“ efektivnog dometa 25km.

Raketa se može korisiti u svim uslovima, bez obzira na doba dana i meteo-situaciju.

Njena osnovna namena je da hirurški precizno uništi širok spektar kopnenih ciljeva koji se nalaze na većim daljinama.

Zbog svoje snažne bojeve glave, raketa se može efikasno upotrebiti protiv armirano-betonskih objekata koje neprijatelj koristi za prikrivanje, kao i njegove oklopne borbene tehnike.

Pretpostavka je da će raketa posedovati supersoničnu krstareću brzinu i da će imati probojnost na nivou rakete „Ataka“ ili „Hrizantema“.

Ruska armija planira da do kraja 2027 godine nabavi 98 modernizovanih udarnih helikoptera Mi-28NM.

Russia Beyond

Check Also

Mala i siromašna zemlja: Odakle Severnoj Koreji nuklearno oružje? – VIDEO

Nuklearno oružje je izuzetno skupo zadovoljstvo, za čije stvaranje su potrebne najviše kompetencije. U tom …