Amerika će za nekoliko dana doživeti, da ostane bez novca (dolara)! – Sledi katastrofa…

„Za nekoliko dana milioni Amerikanaca mogli bi biti bez novca.”

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava da će Ameriku pogoditi “ekonomska katastrofa” ako se ne odredi gornja granica duga.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da će neuspeh Kongresa da podigne granicu duga „gurnuti“ SAD u finansijsku krizu.

„SAD su oduvek plaćale svoje račune na vreme, ali preovlađujući konsenzus među ekonomistima i zvaničnicima trezora obe strane je da bi neuspeh u povećanju limita duga izazvao široko rasprostranjenu ekonomsku katastrofu“, napisala je Dženet Jelen u tekstu objavljenom u listu Volstrit žurnal.

„Za nekoliko dana milioni Amerikanaca mogli bi biti bez novca.

Mogli bismo da vidimo neograničena kašnjenja u kritičnim isplatama i skoro 50 miliona starijih osoba moglo bi neko vreme prestati da prima čekove socijalnog osiguranja.

Milioni porodica koje se oslanjaju na mesečne poreske olakšice za decu mogle bi da dožive kašnjenja.

Ukratko, Amerika ne bi ispunila svoje obaveze”, upozorila je ministarka.

Jelenova je naglasila da “nema valjanog razloga za pozivanje na takav ishod, svakako ne i fiskalnu odgovornost” i napomenula da je “preovlađujući konsenzus među ekonomistima i službenicima trezora obe strane da bi neuspeh u povećanju granice duga proizveo široku ekonomsku katastrofu”.

Upozorenje ministarke usledilo je usred povećanja pritiska na demokrate da glasaju za povećanje gornje granice duga pre nego što gotovina već u oktobru nestane za servisiranje postojećih dugova savezne vlade.

Republikanci u Kongresu, predvođeni liderom manjina u Senatu Mičom Mekonelom obećali su da neće podržati povećanje granice, kako navode iz osećaja fiskalnog konzervativizma.

Američki dug iznosio je u avgustu oko 28,4 biliona dolara (znatno više od 100 odsto BDP-a).

Obračun gornje granice duga usledio je nakon odluke Kongresa da u ekonomiju uloži više od biliona dolara u poslednjih godinu i po dana kao odgovor na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Republikanci i demokrate trenutno ne mogu da postignu dogovor u vezi sa dodatnom predloženom potrošnjom.

Zakonodavci će morati da usvoje hitan privremeni zakon o finansiranju do kraja meseca kako bi izbjegli gašenje vlade.

Ova mera, poznata kao „trajna rezolucija“, pomoći će da se izbegne gašenje savezne vlade – scenario koji su SAD već doživele deset puta od 1980. godine – uključujući i 35-dnevno gašenje između kraja 2018. i početka 2019. godine pod predsednikom Donaldom Trampom.

Kongres je povećao gornju granicu američkog duga otprilike 80 puta od šezdesetih godina, pri čemu se savezni dug brzo približio 29 biliona dolara, a ukupne obaveze – koje uključuju savezni dug plus druge javne i privatne obaveze – iznose više od 85 biliona dolara, ili četiri puta više od američkog BDP-a.

Sputnik

Check Also

Kris Ozborn: Posle Putinovog “nuklearnog upozorenja”, Amerika je “načuljila uši” i počela ozbiljno da sluša Rusiju!

Upozorenja ruskog predsednika Vladimira Putina, o mogućem nuklearnom sukobu imaju ozbiljan uticaj, na Sjedinjene Države. …