Lavrov upozorio svet u UN! – Amerika će pokušati da se obračuna sa svima, koji im nisu po volji!

„Nametanje poretka zasnovanog na `pravilima` umesto bezuslovnog poštovanja međunarodnog prava je prepuno opasnih recidiva blokovske politike, stvaranja linija podele između grupe zapadnih zemalja i drugih država.”

„SAMIT demokratija” koji su predložile Sjedinjene Američke Države usmeriće procese ka novim rascepima i raskolu u svetskoj zajednici, rekao je Sergej Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova, nastupivši u Generalnoj skupštini UN, dodatno je ukazao:

„Učesnike tog samita će, naravno, odrediti sam Vašington, prisvajajući sebi pravo da odredi stepen usklađenosti jedne zemlje sa demokratskim standardima.

Zapravo, ova inicijativa je sasvim u duhu hladnog rata i najavljuje novi ideološki krstaški rat protiv svih sa SAD i njihovim saveznicima nisu saglasni“.

Lavrov je u ovom kontekstu upozorio da sve nove norme međudržavne komunikacije u svetu treba koordinirati u UN:

„Niko, naravno, nije protiv pravila kao takvih.

Na kraju krajeva, Povelja UN je upravo skup pravila.

Ali pravila treba da odobravaju sve zemlje sveta i moraju biti dogovorena na univerzalnim platformama, prvenstveno u Ujedinjenim nacijama.

Pravila koja se instaliraju tajno, zaobilazeći svetsku organizaciju, ne mogu imati sveobuhvatni legitimitet“.

Šef ruske diplomatije je upozorio da brojna regionalna žarišta napetosti nose ozbiljan destabilizujući naboj i da je sve više onih koji pokušavaju da koriste „zakon jakih protiv sile zakona“.

I ukazao:

“Svetska organizacija mora igrati centralnu koordinirajuću ulogu u globalnoj politici, potpuno oslobađajući svoj jedinstveni potencijal univerzalnog multilateralizma i legitimiteta“.

Lavrov je posebno istakao da je Moskva zabrinuta zbog eskalacije tenzija između Pekinga i Vašingtona.

„Nametanje poretka zasnovanog na `pravilima` umesto bezuslovnog poštovanja međunarodnog prava je prepuno opasnih recidiva blokovske politike, stvaranja linija podele između grupe zapadnih zemalja i drugih država.

Međutim, nedavni događaji su pokazali da se voluntaristička pravila mogu se koristiti unutar zapadnog lagera kad neko tamo postane previše nezavisan“.

Za primer je naveo da su mnogi mediji širom sveta odluku Vašingtona o isporuci atomskih podmornica Australiji ocenili kao reakciju na razgovore o evropskoj “strateškoj autonomiji” od SAD. I dodao:

„Ti razgovori su se intenzivirali nakon ishitrenog povlačenja SAD iz Avganistana.

Situacija haosa oko tog povlačenja takođe je ilustracija `pravila` na kojima bi Zapad želeo da izgradi svoj (najnoviji) svetski poredak “.

Fakti

Check Also

Rusija rasporedila taktičke nuklearne raketne sisteme, na granicu sa Finskom!

Rusija je navodno razmestila svoje taktičke nuklearne raketne sisteme Iskander-M, na granicu sa Finskom. Izvori …