Razarač SAD pokušao da “probije” rusku granicu! – Američki ataše pozvan u rusko ministarstvo! – VIDEO

“Pokušao je da naruši državnu granicu Rusije u zalivu Petar Veliki”

Američki razarač pokušao je da naruši državnu granicu Rusije u Japanskom moru, u tome ga je sprečio protivpodmornički brod Tihookeanske flote “Admiral Tribuc”.

Kako se navodi, oko 17 časova po lokalnom vremenu razarač “Chafee (DDG 90)” američke Ratne mornarice, koji se već nekoliko dana nalazi u Japanskom moru, približio se teritorijalnim vodama Rusije i “pokušao da pređe državnu granicu”.

Brod “Admiral Tribuc” koji se nalazio u tom području je putem međunarodnog kanala za vezu upozorio strani brod da su takvi postupci nedopustivi.

Ističe se da je američki brod takođe bio obavešten da se nalazi u području zatvorenom za plovidbu zbog “artiljerijskih paljbi u okviru zajedničkih rusko-kineskih vežbi ‘Pomorska saradnja 2021’ koje se održavaju od 14. do 17. oktobra”.

“Nakon primljenog upozorenja razarač ‘Chafee’ umesto da promeni kurs i napusti zatvoreno područje, razvio je signalne zastavice koje ukazuju na pripremu za poletanje helikoptera sa palube, što znači nemogućnost promene kursa i brzine.

Pokušao je da naruši državnu granicu Rusije u zalivu Petar Veliki”, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Delujući u okviru međunarodnih pravila plovidbe, brod „Admiral Tribunec“ je krenuo da otera uljeza od ruskih teritorijalnih voda.

“Kada se posada američkog razarača uverila u odlučnost posade ruskog broda da spreči narušavanje državne granice, ‘Chafee’ je promenio pravac i u 17.50 se okrenuo nazad kada je od broda ‘Admiral Tribunec’ bio udaljen manje od 60 metara.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Postupci posade razarača ‘Chafee’ američke Ratne mornarice predstavljaju grubo kršenje međunarodnih pravila za sprečavanje sudara brodova na moru i rusko-američkog međuvladinog sporazuma o sprečavanju incidenata na otvorenom moru i u vazdušnom prostoru iznad njega iz 1972. godine”, saopštava ruska vojska.

U saopštenju se dodaje da protivpodmornički brod “Admiral Tribuc” nastavlja da izvršava zadatke u Japanskom moru.

Američki vojni ataše pozvan u rusko Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je američkog vojnog atašea na razgovor u vezi sa pokušajem američkog razarača da naruši pomorsku granicu Rusije; američkom oficiru je ukazano na neprofesionalna dejstva posade razarača američke mornarice „Čejfi“, saopštilo je Ministarstvo.

“Uveče 15. oktobra, u Glavnu upravu za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije pozvan je vojni ataše pri američkoj ambasadi u Moskvi.

Predstavnik Oružanih snaga SAD je obavešten o stavu ruskog vojnog Ministarstva u vezi sa pokušajem razarača američke mornarice ‘Čejfi’ da 15. oktobra naruši državnu granicu Ruske Federacije u zalivu Petar Veliki”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da je vojnom atašeu “ukazano na neprofesionalne postupke posade razarača američke mornarice ‘Čejfi’, koji je grubo prekršio Međunarodna pravila za sprečavanje sudara na moru i odredbe rusko-američkog međuvladinog sporazuma o sprečavanju incidenata na otvorenom moru i u vazdušnom prostoru iznad njega iz 1972. godine”.

Ranije je saopšteno da je američki razarač pokušao da naruši državnu granicu Rusije u Japanskom moru, ali ga je u tome sprečio veliki protivpodmornički brod Tihookeanske flote “Admiral Tribuc”.

Sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tramp: Nisam hteo da je dam zbog Kine, a sad će je uzeti Kinezi…

Kineski ambasador u Kabulu Vang Ju demantovao je informacije o dolasku kineskog vojnog osoblja u …