EU ​​dobila krajnji rok, da odustane od dugoročnih gasnih ugovora sa Rusijom, inače…

Evropska unija namerava da postavi jasne uslove za raskid ugovora o uvozu prirodnog gasa, preneo je Blumberg.

Autori materijala to povezuju sa prelaskom Brisela, na zelenu energiju: posle 2049. ne planiraju se dugoročni ugovori za snabdevanje ugljovodonicima, što podrazumeva korenito restrukturiranje tržišta.

Ovo je, kako je navedeno, u suprotnosti sa stavom Rusije.

Pored toga, Evropska komisija će predložiti mere za poboljšanje bezbednosti pumpanja, uzimajući u obzir nedostatak sirovina, koji je nastao ove godine, što je izazvalo rekordan rast cena.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Pojačane tenzije između Rusije i Ukrajine, prete daljem smanjenju snabdevanja, povećavajući rizik da će energetska kriza potrajati, u narednoj grejnoj sezoni“, navodi se u članku.

S tim u vezi, Evropska komisija želi da pribegne stvaranju strateškog pristupa skladištenju gasa, uključujući obezbeđivanje visokog nivoa punjenja rezervi, na početku grejne sezone.

Kako prenosi Blumberg, šefovi vlada zemalja EU, trebalo bi, da razgovaraju o planiranim merama 16. decembra.

Opipljiv rast cena gasa u Evropi, počeo je u drugoj polovini proleća, kada je prosečna cena na spot tržištu za TTF kolebala u rasponu od 250-300 dolara, za hiljadu kubnih metara.

Krajem leta vrednost ugovora o isporuci dan unapred, premašila je 600 dolara, a početkom oktobra prešla je granicu od 1.000 dolara.

Tako uporno visokih cena u Evropi, nije bilo u čitavoj istoriji gasnih čvorišta, od 1996.

Istorijski maksimum na tržištu fjučersa – više od 1,9 hiljada dolara za hiljadu kubnih metara – zabeležen je 6. oktobra.

Stručnjaci to pripisuju niskom nivou popunjenosti evropskih podzemnih skladišta, ograničenom snabdevanju od velikih dobavljača i velikoj potražnji za tečnim prirodnim gasom, u Aziji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …