Fomin: NATO se sprema za sveobuhvatni rat sa Rusijom!

Postavljanje vojnog bloka predvođenog SAD, podstaklo je ruski strah od sukoba…

Govoreći tokom brifinga za vojne atašee i druge strane diplomate, u ponedeljak u Moskvi, zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin. optužio je NATO. da se sprema za sveobuhvatni rat sa Rusijom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Vojni razvoj bloka je u potpunosti preusmeren na pripremu za oružani sukob velikih razmera, visokog intenziteta sa Rusijom“, naveo je Fomin.

Priprema dolazi sa proširenjem vojnih kapaciteta bloka, a ogleda se i u programskim dokumentima NATO-a, u kojima je Moskva nedvosmisleno imenovana, „kao glavni izvor pretnji koalicionoj bezbednosti“, primetio je Fomin.

Istovremeno, stariji dokumenti, uključujući Rimsku deklaraciju iz 2002. godine, kojom se utvrđuje da Rusija i NATO, ne smatraju jedni druge protivnicima, ostaju na snazi, dodao je on.

Stalno hladni odnosi između Rusije i alijanse, koju predvode SAD, postali su još gori poslednjih meseci.

Moskva je u oktobru saopštila da će obustaviti sve direktne veze sa NATO-om, zatvarajući svoje kancelarije u Moskvi, kao odgovor na proterivanje osam ruskih diplomata iz njenog sedišta u Briselu.

Tada je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao, da je blok koristio bilateralne kanale, za „razvijanje propagande i pritisak na Rusiju“ umesto za smislen dijalog.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Početkom decembra, ruski predsednik Vladimir Putin, izneo je ideju o sveobuhvatnom, pravno obavezujućem bezbednosnom sporazumu sa Zapadom.

Predlog je već materijalizovan u dva nacrta dokumenta, jedan za SAD i poseban za NATO u celini.

Predloženi sporazum predviđa zaustavljanje širenja NATO-a na istok i sadrži garancije o nerazmeštanju određenih sistema naoružanja u Evropi.

Nacrt sporazuma je osmišljen da služi i Rusiji i NATO-u, rekao je Fomin, izrazivši nadu da će se blok uskoro pripremiti da konstruktivno razgovara o predlozima za bezbednost.

„Smatramo da je ovaj sporazum razvijen u interesu i Rusije i Evrope, u celini.

Radujemo se ozbiljnom, konstruktivnom razgovoru“, rekao je on diplomatama.

„Čekamo, da alijansa pruži suštinsku reakciju na naše predloge i spremni smo, da započnemo pregovore u svakom pogodnom trenutku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin je rasturio sve američke strateške planove, do 2032.

Kina se u svim zvaničnim američkim dokumentima navodi kao glavni strateški rival zemlje, najmanje od …