Zelenski razočaran! Amerikanci nemaju oružje, koje može da se suprotstavi Rusiji! – VIDEO

Izjava Volodimira Zelenskog američkim medijima uznemirila je stanovnike Harkova.

Harkov, dom oko 1,4 miliona ljudi, mogao bi da bude okupiran od strane Rusije, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski za Vašington post, u četvrtak.

Ova izjava je primorala jednog visokog lokalnog zvaničnika da javno opovrgne, alarmantnu tvrdnju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Iako ovo nije prvi put da Kijev iznosi visoke tvrdnje o „ruskoj invaziji“, komentar Zelenskog o drugom po veličini gradu u zemlji, uznemirio je neke meštane.

Kako bi ublažio njihovu zabrinutost, gradonačelnik se u petak obratio javnosti.

Igor Terehov je uverio javnost da „nema razloga za zabrinutost“ i da će grad nastaviti „uspešno da se razvija, pod mirnim nebom“.

U svom intervjuu, ukrajinski predsednik je izneo mišljenje da bi grad, koji se nalazi 40 kilometara (25 milja) od ruske granice, mogao da bude na meti Moskve, jer je to područje, „gde istorijski ima ljudi, koji su imali porodične veze sa Rusijom .”

Ukrajinski predsednik je dalje tvrdio da će Kremlj, kao izgovor verovatno navesti potrebu da zaštiti tamošnje stanovništvo, koje govori ruski.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je upozorio da takav scenario ne bi bio samo „okupacija“, to bi bio „početak rata velikih razmera“, sa „stotinama hiljada života“ izgubljenim, kao rezultatom.

Zelenski nije ponudio nikakve konkretne dokaze, koji bi podržali njegove reči.

Pres sekretar Zelenskog, Sergej Nikiforov, pojasnio je komentare svog šefa, opisujući alarmantnu ideju, kao puki „primer, hipotetički scenario“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zvaničnik je dalje pretpostavio da ti prodajni strahovi nisu pročitali intervju u celosti i da su „izvlačili citat iz konteksta“.

U svom intervjuu, ukrajinski predsednik se takođe žalio na nevoljnost Zapada, da uvede sankcije Rusiji.

On je tvrdio da takve mere zaista treba posmatrati, kao „preventivno sredstvo, jer se mogu primeniti i potom ukinuti“.

Zelenski je zatim nastavio da postavlja retoričko pitanje: „Ako dođe do invazije Rusije, da li uvodite snažne sankcije nakon, što smo možda već izgubili nekoliko teritorija?“

Moskva je dosledno pobijala tvrdnje zapadnih medija i visokih zvaničnika prema kojima Rusija navodno planira da izvrši invaziju na svog suseda.

Kremlj je tu ideju nazvao „lažnim vestima“, dok je ruska vojska tvrdila da bi SAD možda pomagale Kijevu da izvede operaciju pod lažnom zastavom, koja bi opravdala vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini.

Kijevske snage su u sukobu sa otcepljenim republikama Donjeckom i Luganskom otkako su te teritorije odbile da priznaju vladu, koju podržava Zapad, a koja je postavljena nakon državnog udara 2014.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …