PANIKA NA ZAPADU: Poljska spremna da sklopi dogovor sa Rusijom!

Varšava je spremna da dozvoli Rusiji da izvrši inspekciju američkih objekata protivvazdušne odbrane, ako poljskim inspektorima, bude dozvoljeno da uđu u Kalinjingrad.

S obzirom da Moskva želi da postigne sporazum sa NATO-om, o bezbednosnim garancijama u Evropi, članica bloka Poljska izrazila je spremnost da dozvoli ruskim inspektorima, da uđu u svoju zemlju da provere objekte protivvazdušne odbrane SAD, objavljeno je u sredu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema “Volstrit Žurnalu”, koji je citirao neimenovane poljske zvaničnike, Varšava bi bila voljna, da dođe do recipročnog dogovora sa Moskvom.

Zauzvrat, Poljska želi da se njenim inspektorima dozvoli, da provere lokacije raketa u Kalinjingradu.

Ideju da se Rusi puste na američke lokacije u Poljskoj prvobitno je predložila Moskva, prema američkim zvaničnicima.

Kremlj se više puta protivio postavljanju stranih projektila na teritoriju Evrope i sugerisao da bi se objekti protivvazdušne odbrane, mogli koristiti za ispaljivanje balističkih sredstava na rusku teritoriju.

„Poljski zvaničnici rekli su da je vlada otvorena za inspekcije protivraketne odbrane pod uslovom da Rusija dozvoli inspekciju ruskih raketnih aktivnosti u Kalinjingradu, jako militarizovanoj ruskoj eksklavi na Baltičkom moru, koja se graniči sa Poljskom i Litvanijom“, navodi se u izveštaju “Volstrit Žurnala”.

Krajem prošle godine Rusija je objavila nacrte predloženih sporazuma, koje je poslala NATO-u i SAD.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dokumenti uključuju dugačku listu bezbednosnih garancija, koje traži Kremlj, uključujući zahtev da Amerika pomeri svoje rakete i trupe, dalje od ruske granice.

U sredu je američki ambasador u Moskvi Džon Saliven izneo kontrapredlog ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

„Ne objavljujemo dokument javno, jer smatramo da diplomatija ima najbolje šanse da uspe ako obezbedimo prostor za poverljive razgovore.

Nadamo se i očekujemo da će Rusija imati isti stav i da će naše predloge shvatiti ozbiljno“, objasnio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Nema sumnje da ako Rusija tome pristupi ozbiljno i u duhu reciprociteta, sa rešenošću da unapredi kolektivnu bezbednost za sve nas, u ovom dokumentu postoje veoma pozitivne stvari, koje bi trebalo da se prate.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tornado pogodio Nebrasku! Prevrtao kamione, po autoputu! “Ovo je opasno, po život”! – VIDEO

Snažan tornado pogodio je oblast severno od Linkolna, u američkoj državi Nebraska. Na društvenim mrežama …