Rusija uključiila alarm! Turci se igraju sa sudbinom!

Prema rečima jednog visokog senatora, Ankara želi da postane „igrač“ u velikoj igri tenzija, koja se razvija u Evropi.

Sporazum potpisan između Ankare i Kijeva, kojim bi se turske vojne bespilotne letelice uskoro mogle masovno proizvoditi u Ukrajini, naišao je na kritiku jednog od najviših ruskih političara, koji je tvrdio da plan rizikuje veću konfrontaciju, kada su tenzije tako visoke.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći za RIA Novosti u četvrtak, Andrej Klimov, koji je šef ruskog Senatskog komiteta za zaštitu nacionalnog suvereniteta, izlio je prezir na taj potez, insistirajući da je „zasićenje Ukrajine oružjem, samo po sebi provokacija i element podstrekavanja .”

„Ankara to ne može ne razumeti ali to ipak čini, što je žalosno“, dodao je on, tvrdeći da postoji rizik na jugoistoku Ukrajine da neprijateljstva izbiju „spontano ili uz umešanost provokatora“, sa oružjem iz strani partneri, koji se koriste u svim potencijalnim borbama.

„Nažalost, postoji rizik da „jastrebovi“ u Kijevu daju komandu da se ova situacija iskoristi“, upozorio je Klimov.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima političara, turske vlasti pokušavaju da izvuku finansijsku korist promovišući svoje oružje ali takođe nastoje da postanu „učesnik u ovoj velikoj igri“ tenzija, u istočnoj Evropi.

Njegove reči dolaze ubrzo nakon što je kijevski ministar odbrane Aleksej Reznikov obelodanio, da „postoje planovi za potpisivanje okvirnog sporazuma o saradnji u sferi vojnih tehnologija“ između dve države.

Jedan od članaka u dogovoru „biće izgradnja fabrike u Bajraktaru“, za koju je rekao da će se proizvoditi u bivšoj sovjetskoj Republici.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je sporazum postignut u Kijevu sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, napominjući da su „to nove tehnologije, nova radna mesta i jačanje odbrambenih sposobnosti države“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ankara ima dobre odnose i sa Kijevom i sa Moskvom.

Međutim, turski lider je otvoreno osudio rusku reapsorpciju Krima 2014, tvrdeći, da je to „aneksija“ regiona.

Poluostrvo je postalo pod upravom Rusije nakon referenduma, nakon što su nasilni ulični protesti zbacili izabranu vladu.

Samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike u istočnoj Ukrajini, tada su proglasile nezavisnost, od Kijeva.

Navodna upotreba dronova turske proizvodnje od strane Ukrajine u Donbasu, takođe je bila bolna tačka za Moskvu.

Tokom telefonskog razgovora između Erdogana i predsednika Vladimira Putina u decembru, ruski lider je kritikovao „destruktivno“ ponašanje i „provokativnu aktivnost“ njihove upotrebe, u regionu.

Samo nekoliko meseci pre toga, kijevska vojska je objavila da je uspešno ispalila projektil iz turskog bespilotne letelice Bairaktar ​​u Donbasu, što je, kako tvrdi, bilo prvi put ikada.

Ukrajina je prvi put kupila Bairaktar ​​TB2 2019. godine i navodno je nastavila da kupuje još.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …