SAD teži zapleni venecuelanske nafte! London zakonski zabranio Maduru pristup, venecuelanskom zlatu!

Pošiljke bi mogle biti zaplenjene, da bi se nadoknadio neplaćeni dug, nastao pod teškim američkim sankcijama.

Vašington razmatra predlog američke naftne kompanije Chevron, da dozvoli kompaniji, da prihvati i trguje venecuelanskom naftom, kako bi nadoknadio neplaćeni dug, preneo je Rojters u ponedeljak, pozivajući se na svoje izvore.

Ljudi bliski diskusijama rekli su da su predstavnici Ševrona poslednjih meseci održali najmanje jedan sastanak, na visokom nivou sa američkim diplomatama, zajedno sa izaslanicima venecuelanske opozicije.

Chevron već godinu dana lobira, da obezbedi promenu svoje dozvole za rad u Venecueli.

Energetski gigant želi da Vašington ponovo uspostavi trgovinske privilegije, koje je uživao neko vreme pod administracijom tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Tada je kompaniji, zajedno sa drugim stranim proizvođačima, bilo dozvoljeno da preuzima i izvozi venecuelansku naftu, kako bi nadoknadila dividende i dugove iz zajedničkih ulaganja sa državnom naftnom kompanijom PDVSA.

Prema tom aranžmanu, Ševronu je bilo dozvoljeno da trguje, do dva miliona barela venecuelanske sirove nafte mesečno, do sredine 2020. godine.

Venecuela duguje stotine miliona dolara Chevronu, iz zajedničkih ulaganja.

„Bajdenova administracija ima sve više podsticaja da ublaži sankcije Venecueli, nakon Trampove neuspele strategije“, rekao je jedan od izvora za Rojters.

“Jedan od najvažnijih je da se nešto stavi za pregovarački sto” sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, dodao je on.

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da vlada “ne razmatra mere sankcija”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima zvaničnika, sankcije „uskraćuju prihode Madurovog režima, koji finansiraju represiju i pune džepove režimskih zvaničnika, kao i štite američki finansijski sistem od izloženosti korumpiranim i nezakonitim finansijskim tokovima“.

Većina trgovine u vezi sa Venecuelom, koju je Vašington dozvolio od 2019. odvijala se putem razmene nafte za gorivo, koje je obezbedilo da se venecuelanska nafta ne može preprodati i da nikakva gotovinska plaćanja, neće stići Madurovoj vladi ili PDVSA.

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido, koji je više puta pozivao na ponovno pokretanje političkih pregovora sa Madurom, nakon što su suspendovani u oktobru, rekao je prošlog meseca da američka ponuda, da olabave sankcije, ako se pregovori nastave, “nije na neodređeno vreme” i da bi mogla da bude poništena.

Madurova vlada dugo je odolevala američkim i evropskim sankcijama.

Prošle godine, Venecueli je odbijen pristup svojim zlatnim rezervama od skoro 2 milijarde dolara, koje su uskladištene u Velikoj Britaniji, a London je rekao da Maduro ne bi trebalo da bude priznat, kao njen predsednik, „ni za koju svrhu“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Konferencija o Ukrajini, bez Rusije? Luda kuća!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je konferencija o Ukrajini, koja će u junu …