Zemlje masovno gomilaju zlato!

Centralne banke su nastavile da kupuju zlato, sa prijavljenim neto mesečnim kupovinama, od ukupno 42 tone u oktobru, otkrio je Svetski savet za zlato (VGC).

Prema izveštaju objavljenom prošle nedelje, cifra je bila 41% niža od septembra revidovane ukupne količine od 72 tone ali i dalje 23% iznad mesečnog proseka za januar-septembar od 34 tone.

Narodna banka Kine (PBoC) ostala je najveći kupac poluga, prijavivši kupovinu 23 tone zlata, u svom 12. uzastopnom mesečnom dodavanju svojih rezervi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo navodno dovodi do neto kupovine PBoC-a, na 204 tone, tokom 2023. godine, sa ukupnim rezervama od 2.215 tona.

„Uprkos značajnom povećanju, prijavljene rezerve zlata i dalje čine samo 4% ukupnih međunarodnih rezervi banke“, piše VGC.

Centralna banka Turske takođe je izvršila značajnu kupovinu tokom meseca, kupivši 19 tona da bi povećala svoje zvanične zlatne rezerve (centralna banka plus trezorske akcije) na 498 tona.

Osim ove dve banke, kupovina je bila skromnija, navodi se u izveštaju.

Narodna banka Poljske je navodno nastavila da povećava svoje zlatne rezerve, kupivši još šest tona.

Zalihe žutog metala su ove godine povećane za preko 100 tona, na ukupno 340 tona.

Rezervna banka Indije, Češka narodna banka, Narodna banka Republike Kirgistan i Centralna banka Katara bili su drugi značajni kupci u oktobru.

U izveštaju se takođe navodi da je kupovina zlata centralne banke u velikoj meri nadmašila prodaju metala, do sada ove godine.

„Čak i pre neto kupovine u oktobru, primetili smo da će 2023. verovatno biti, još jedna kolosalna godina kupovina centralne banke.

Sa pozitivnim početkom četvrtog kvartala, izgleda da će ovogodišnja tražnja centralne banke, još više rasti“, zaključio je VGC.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …